Društvo

Njemačka izvozi najviše polovnih auta: Evo odakle Srbi najviše uvoze vozila, desila se velika promjena

Mnogi automobili počinju svoj život u jednoj zemlji, a zatim prelaze u drugu u nekom trenutku. Ovo posebno važi kada su u pitanju automobili iz zapadne Evrope koji čine veliki dio tržišta polovnih vozila u Srbiji.

automobili
FOTO: GORAN SRDANOV/RINGIER

Dok Njemačka izvozi najviše polovnih automobila na kontinentu, specifična situacija varira u različitim dijelovima Evrope.

Istraživanje kompanije za automobilske podatke “Kar Vertikal” otkrilo je da se svaki četvrti korišćeni automobil u Srbiji uvozi iz Italije.

Pročitajte još

Kako su saopštili iz ove kompanije, čak 28 odstopolovnih automobila u Srbiji dolazi iz Italije, koja ima najveći udio na tržištu, a slijede Njemačka (16,7 odsto), Francuska (15,8 odsto), Češka (10,7 odsto) i Belgija (6,5 odsto).

Podsjetimo, prije dvije godine je situacija bila drugačija i tada je najviše polovnjaka u Srbiju stizalo iz Francuske (26,9 odsto), a potom iz Njemačke (25,5 odsto), dok je Italija bila na trećem mjestu (10,4 odsto). Slijedile su Rumunija (9 odsto) i Belgija (7,4 odsto), prenose Novosti.

Briga o mezimcu

Ovi podaci su, kako ističu, dobijeni analizom više od milion izvještaja o istoriji automobila, ali napominju da možda ne pokazuje stvarnu statistiku registracije u Srbiji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu