Politika

"Njemačka je zabrinuta zbog planova o secesionizmu" Berlin šalje vojne trupe u BiH?

U Bundestagu je danas i zvanično potvrđeno - Njemačka razmatra slanje vojnog kontingenta u Bosnu i Hercegovinu, u okviru EUFOR.

"Njemačka je zabrinuta zbog planova o secesionizmu" Berlin šalje vojne trupe u BiH?
FOTO: GAILAN HAJI/EPA

Berlin to pravda zabrinutošću za mir i stabilnost BiH.

– Pozdravljamo jačanje vojne misije u BiH i razmatramo uključivanje Vojske Njemačke u toj operaciji. Njemačka je zabrinuta zbog planova o secesionizmu. To je napad na jedinstvo, mir i stabilnost BiH, zapadnog Balkana i Evrope – rekla je Ana Lurman, državna sekretarka za Evropu u njemačkom Ministarstvu spoljnih poslova na sjednici Bundestaga posvećenoj BiH.

Pročitajte još

Povratak njemačkih vojnika u BiH, gdje su već bili do 2012. godine, tokom posjete Berlinu tražio je član rukovodstva Predstavničkog doma PS Denis Zvizdić.

O tome bar zvanično nije bilo riječi tokom boravka šefice njemačke diplomatije Sarajevu u martu ove godine, navodi RTRS i dodaje da se, ipak, spekuliše da bi njemački vojnici mogli biti raspoređeni uoči izbora 2. oktobra.

EUFOR je već pojačao kontingent sa dodatnih 500 vojnika iz Slovačke, Rumunije, Austrije i Bugarske.

Kako podsjeća RTRS, u novembru će Savjet bezbjednosti UN odlučivati o produženju mandata EUFOR što u svetlu zategnutih rusko-evropskih odnosa može biti sporno.

Prihvati notifikacije