Svijet

NJEMAČKA NIJE PRATILA PROCEDURU Osumnjičeni za otmicu male Medi pred sudom dokazao grešku

Njemačke vlasti nisu slijedile ispravne procedure prilikom ekstradicije glavnog osumnjičenog za otmicu djevojčice Medlin Meken, rekao je savetnik vrhobnog evropskog suda.

NJEMAČKA NIJE PRATILA PROCEDURU Osumnjičeni za otmicu male Medi pred sudom dokazao grešku
FOTO: BBC/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kristijan B, protiv kog se vodi istraga zbog nestanka djeteta, osporio je svoj evropski nalog za hapšenje izdat zbog optužbi sa silovanje iz 2005. godine.

Nijemac (43) je izručen iz Italije u Njemačku prije dvije godine, po potjernici, a kasnije osuđen za silovanje 72-godišnje Amerikanke u Portugalu.

Njegov pravni tim osporio je validnost izručenja i njemački sud zatrađio je smernice od Evropskog suda pravde sa sedištem u Luksemburgu, piše Skaj njuz, prenosi Telegraf.

U neobavezujućem mišljenju, Evropski sud pravde je rekao da bi njemačke vlasti trebalo da dobiju dozvilu od Italije za optužbu za silovanje. Pravodnažna presuda po njegovoj žalbi biće donesena naknadno.

Silovanje Amerikanke dogodilo se u Praja da Luzu, istom portugalskom ljetovalištu gdje je nestala trogodišnja Medlin dvije godine kasnije.

Djevojčica je bila na domoru sa porodicom kada je nestala iz spavaće sobe, što je pokrenulo potragu koja traje više od deceniju.

Ranije ove godine je Kristijan B. imenovan kao glavni osumnjičeni za nestanak male Medlin, a veruje se da je devojčica mrtva.

Kristijan B. je živio nedaleko od mjesta Medinog nestanka i podaci sa mobilnog telefona dokazuju da je bio blizu apartmana sat vremena prije nestanka.

Ovaj Nijemac je živio godinama u Portugalu i redovno putovao na relaciji do Njemačke. Trenutno se nalazi u zatvoru u Njemačkoj, gdje služi kaznu za silovanje i posjedovanje droge. Međutim, njegova kazna za posjedovanje narkotika završava u januaru, a tužioci strahuju da će mu se izgubiti svaki trag kada bude pušten na slobodu.