Biznis

NJEMAČKA PLANIRA REKORDNO ZADUŽENJE Dodatna sredstva za borbu protiv korona krize

Njemačka će se ove godine zadužiti za rekordnih 217,8 milijardi evra, kako bi finansirala mjere ublažavanja posljedica korona krize, prema novom dodatku budžeta, usvojenom u četvrtak u parlamentu.

NJEMAČKA PLANIRA REKORDNO ZADUŽENJE Dodatna sredstva za borbu protiv korona krize
Foto: FILIP SINGER/EPA

Vlada će tim novcem u idućim mjesecima finansirati mjere podrške potrošačima i kompanijama kako bi poduprla očekivani postupni oporavak privrede od korona krize, piše portal SEEbiz.

Paket mjera uključuje isplatu naknada za radnike sa skraćenim radnim vremenom, sniženu stopu poreza na dodatu vrednost (PDV) i naknadu od 300 evra po detetu.

Rezervisano je i dodatnih skoro 25 milijardi evra za mala i srednja preduzeća čiji su prihodi naglo pali u vreme pandemije.

Usvajanjem dodatnog budžeta dug iskazan udjelom u BDP premašiće 75 odsto i time biti uveliko iznad gornje dozvoljene granice u EU od 60 odsto.

Dodatni budžet temelji se na novoj procjeni koja pokazuje da bi poreski prihodi ove godine trebali biti 40,5 milijardi evra manji nego što su pokazivale računice na početku godine.

Prvi dodatak budžetu, vrijedan 156 milijardi evra, parlament je odobrio u drugoj polovini marta kako bi se nadoknadio pad prihoda od poreza i obezbjedio novac za prvi paket mjera pomoći u korona krizi.