Biznis

NJIVA KOŠTA KAO KUĆA Divljaju cijene zemlje, hektar ide i do 100.000 evra

Cijene poljoprivrednog zemljišta ove godine kretale su se od 190 evra u Južnoj Srbiji do 100.000 evra za jedan hektar u Južnobačkom okrugu.

NJIVA KOŠTA KAO KUĆA Divljaju cijene zemlje, hektar ide i do 100.000 evra
FOTO: R. GETEL/RAS SRBIJA

Za hektar najskupljeg zemljišta u vojvođanskim selima mogla se kupiti i dobra kuća u Beogradu ili luksuzan dvosoban stan.

Najskuplji hektar njive u prvoj polovini ove godine prodat je za 100.000 evra u novosadskom prigradskom naselju Kać udaljenom oko 12 kilometara od Novog Sada. Istu cijenu prošle godine postigao je i prodavac oranice u selu Gunaroš kod Bačke Topole.

Tada je oranicu od jednog hektara, 11 ari i 65 kvadrata, kupio Mađar koji živi u Srbiji.

Ko je kupio zemljište kod Kaća – da li fizičko ili pravno lice, nije obelodanjeno.

Računica pokazuje da su njive po Vojvodini prodavane i duplo skuplje nego u okolini Beograda. Najviša cijena oranice u Beogradu bila je 56.800 evra za hektar, dok je u Šumadiji i zapadnoj Srbiji najskuplji hektar prodat za 52.650 evra.

Najjeftinije zemljište bilo je na jugu zemlje – 2.800 evra i u Šumadiji i Pomoravlju, gdje je hektar prosječno koštao oko 3.800 evra.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Zemljište u banjalučkom naselju Lazarevo

Prema izvještaju RGZ, oko 90 odsto prodatih njiva površine su od deset ari do tri i po hektara. Što se tiče kupljenih njiva koje imaju više od pet hektara, većina se nalazi na teritoriji Vojvodine.

Milan Prostran, stručnjak za poljoprivredu, navodi da je očekivano da hektar zemlje bude najskuplji u Vojvodini, kao i da cijene rastu.

– To je ujedno i najkvalitetnije zemljište i ne čudi što su pojedine oranice prodate za veliki novac. Cijene poljoprivrednog zemljišta rastu od 2001. godine, tada je hektar koštao oko 200 evra, 2008. godine oko 5.000 evra, a evo vidite kolike su cifre danas – objašnjava Prostran,

Dodao je da će oranice biti sve traženije i skuplje.

– Na tim mjestima se grade nekretnine, putevi, poslovni prostori i zato cijene rastu – rekao je Prostran, piše Blic.

Najviše poljoprivrednog zemljišta ove godine kupljeno je u Lozoviku, opština Velika Plana – 31 parcela, dok su najmanje kupljene u Liparu, opština Kula sa tri parcele.