Svijet

Norveški radnici naftnih platformi stupili u štrajk "Ovo će smanjiti proizvodnju gasa"

Norveški radnici na naftnim platformama stupili su danas u štrajk što će smanjiti proizvodnju nafte i gasa, pošto u pregovorima o povećanju plata nije bilo napretka, saopštio je sindikat.

Norveški radnici naftnih platformi stupili u štrajk "Ovo će smanjiti proizvodnju gasa"
FOTO: AL JAZEERA BALKANS/ YOU TUBE/SCREENSHOT

Štrajk, u kojem radnici traže povećanje plata kako bi kompenzovali rastuću inflaciju, dolazi usred visokih cijena nafte i gasa, pri čemu su isporuke prirodnog gasa Evropi posebno otežane nakon smanjenja ruskog izvoza.

-Štrajk je počeo – rekao je Audun Ingvartsen, lider sindikata Lederne.

Pročitajte još

Norveško Ministarstvo rada ponovilo je da “pažljivo prati situaciju” i može da interveniše i prekine štrajk ako postoje izuzetne okolnosti.

“Ekvinor” zatvorio pogone

Proizvodnja nafte smanjena je danas za 89.000 barela na dan, a gasa za 27.500 barela na dan. Prema proračunu Rojtersa, dalja planirana eskalacija do subote, 9. jula, mogla bi dovesti do zatvaranja skoro četvrtine norveške proizvodnje gasa, kao i oko 15 odsto proizvodnje nafte.

Na kraju, odluka je operatera – “Ekvinora” – da zatvori pogone.

Industrijska akcija počela je noćas u ponoć po lokalnom vremenu na tri platforme – Gudrun, Oseberg Jug i Oseberg Istok – i proširiće se na još tri – Kristin, Heidrun i Aasta Hansten – od ponoći u srijedu.

Prihvati notifikacije