Kultura

Druga strana priče oko štrajka: Holivudskim glumcima ponuđen dogovor vrijedan više od milijardu dolara

Veliki filmski i televizijski studiji u SAD ponudili su holivudskim glumcima više od milijardu dolara veće naknade i poboljšane uslove, prije nego što je sindikat SAG-AFTRA najavio štrajk prošle nedjelje, saopštio je Savez filmskih i televizijskih producenata (AMPTP).

Scenaristi štrajkuju ispred studija
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Udruženja filmskih glumaca i američke Federacije radio i televizijskih umetnika (SAG-AFTRA) traži od striming servisa pravedniju raspodjelu profita i bolje uslove rada.

Oni su u četvrtak pozvali na štrajk, nakon što nisu uspjeli da postignu dogovor sa Savezom filmskih i televizijskih producenata (AMPTP), koja predstavlja studije poput Diznija, Netfliksa, Amazona i Epla, prenosi Rojters.

Oni zahtjevaju i bolju zaštitu glumaca od digitalnih replika, zbog čega traže garancije da se vještačka inteligencija i kompjuterski generisana lica i glasovi neće koristiti kao zamjena za glumce.

Pročitajte još

– Dogovor od kojeg je SAG-AFTRA  odustala 12. jula vrijedan je više od milijardu dolara u vidu povećanja plata, doprinosa za penzije i zdravstvo i zaostalih povećanja i uključuje jedinstvenu zaštitu tokom svog trogodišnjeg mandata i naročito od vještačke inteligencije – navodi se u saopštenju  od ponedjeljka AMPTP.

U saopštenju se dodaje da je tvrdnja SAG-AFTRA da nije odgovoreno na zahtjeve njenog članstva ” u najboljem slučaju neiskrena“.

U ponedjeljak je, SAG-AFTRA, koja zastupa više od 160.000 glumaca, kaskadera i drugih filmskih radnika, objavila detaljnu listu svojih prijedloga.

Među njima se između ostalog traži opšte povećanje plata od 11 odsto u prvoj godini ugovora, kako bi se nadoknadila inflacija, a prema tvrdnjama sindikata, druga strane je izašla sa ponudom od pet odsto.

Glumci su se pridružili štrajku scenarista koji je počeo 2. maja pošto njihov sindikat nije uspeo da postigne dogovor sa AMPTP.

Dok traje štrajk, glumci ne mogu da se pojavljuju u filmovima, niti da promovišu filmove koje su već snimili.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije