Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Norveški Statoil od juče nosi naziv Ekvinor

Biznis
Autor:

Foto: Elvira Urquijo A./EPA

Najveća norveška naftna kompanija Statoil zvanično je promjenila ime, i od juče nosi naziv Ekvinor (Equinor), čime želi da naglasi svoj zaokret u poslovanju na obnovljive izvore energije.

Promjena imena koja je predložena u martu, a usvojena u utorak na Generalnoj skupštini akvionara omogućava kompaniji da se distancira, bar svojim imenom, od norveške države koja posjeduje 67 odsto vlasničkog udjela, i od nafte, prenose norveški mediji.

Naziv Ekvinor je kombinacija pojmova “vlasništvo” (equity) i “ravnoteža” (equilibrium) i oznake geografskog porijekla za Norvešku (nor).

Osnovana 1972. godine kako bi upravljala velikim norveškim naftnim poljima, kompanija – koja je listirana na berzama u Oslu i Njujorku – sada je aktivna u sektoru obnovljivih izvora energije, uključujući i vetroelektrane na obali Velike Britanije.

Ova poslovna grupa namjerava da uloži 15 do 20 posto svojih investicija u “nova energetska rješenja” do 2030.

Vijest o promjeni imena naišla je na hladan prijem kod ekoloških aktivista koji su zabrinuti zbog globalnog zagrijavanja i optužuju kompaniju za “zelenu mimikriju”.

-Promjena imena Statoil kako bi se privukli mladi talenti neće biti dovoljna sve dok Ekvinor vrši istraživanja u osetljivim oblastima, kao što su Arktik i Veliki australijski zaliv – napisao je na Tviteru lider norveškog Grinpisa Truls Gulovsen.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO