Biznis

NOVA IDEJA PRED LIDERIMA Evropska komisija će predložiti “dinamičnu” granicu cijena gasa

Evropska komisija namjerava da ove nedjelje predloži “dinamičnu” gornju granicu cijena prirodnog gasa u Evropskoj uniji.

NOVA IDEJA PRED LIDERIMA Evropska komisija će predložiti “dinamičnu” granicu cijena gasa
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RINGIER

Ovo podrazumjeva i obavezna ograničenja stepena do kojeg cijene mogu da osciliraju u jednom danu, javio je Rojters koji je imao uvid u ovaj prijedlog.

EU nastoji da se odvikne od ruskih fosilnih goriva, ali Moskva je proteklih mjeseci u velikoj mjeri odsjekla Uniju od svojih gasovoda, što je povećalo cijene i dovelo do zabrinutosti za snabdijevanje.

Prema prijedlogu oko koga će morati da se usaglase vlade EU, Evropska agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) bi bila zadužena da do 23. marta izradi referentnu cijenu za tečni prirodni gas, kojeg EU kupuje više.

Komisija preporučuje potencijalne intervencije u cijeni Holandskog instrumenta za prenos vlasništva (TTF) koja se u Evropi široko koristi za ugovore i zaštitu od rizika.

Izvršna vlast EU bi “kao posljednje sredstvo” predložila uspostavljanje tržišne “dinamične” cijene po kojoj se transakcije sa prirodnim gasom mogu odvijati na TTF spot tržištu pod specifičnim uslovima.

Pročitajte još

Mjere ne bi trebalo da utiču na sigurnost snabdijevanja, niti da dovedu do povećanja potrošnje gasa, niti da utiču na uredno funkcionisanje tržišta energetskih derivata, navodi se u nacrtu.

Vlade EU bi morale da pristanu na ovo i to bi trajalo ne duže od tri mjeseca. Druga EU čvorišta za trgovinu gasom bila bi povezana sa korigovanom TTF spot cijenom putem dinamičkog koridora cijena.

Prijedlog je daleko od gornje granice cijene gasa u cijeloj EU koju je tražilo 15 zemalja EU, ali mu se protive druge, poput Njemačke, Austrije i Holandije, koje tvrde da bi ograničenja mogla da dovedu do nestašice gasa i da ne podstaknu uštedu energije.

– Kao rezultat pada cijena gasa, ovaj prijedlog pokazuje da apetit za ambicioznim reformama, kao što je ograničenje cijena, jenjava – rekao je Georg Zahman, stručnjak za energetiku u istraživačkom centru Brigel.

Prijedloge će morati da odobre vlade EU, koje su se prepirale više od mjesec dana otkako je Komisija prvi put predložila ograničenje cijene samo za ruski gas početkom septembra.

U nacrtu prijedloga Komisije se takođe kaže da bi mjesta trgovanja u EU do 31. januara trebalo da postave ograničenje stepena do kojeg se energetski derivati za prvi mjesec mogu povećati ili smanjiti u jednom danu.

To takođe uključuje ideju o zajedničkoj kupovini gasa, mehanizmu solidarnosti kako bi se izbjegli oštri dispariteti u snabdijevanju u cijelom bloku i nastojanje da se smanji potražnja za gasom.

Lideri EU bi trebalo da raspravljaju o opcijama ove nedjelje na samitu zakazanom 20. i 21. oktobra.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu