Politika

Nova imena na američkoj „crnoj listi“: Sankcionisani direktor RUGIP Srpske i bivši šef OBA BiH

Sjedinjene američke države proširile su svoju „crnu listu“ sa još imena iz BiH. To su Osman Mehmedagić Osmica, bivši direktor Obavještajno bezbjednosne agencije BiH (OBA) i Dragan Stanković, direktor Geodetske uprave RS.

Dragan Stanković i Osman Mehmedagić
FOTO: RUGIPP RS/OBA BIH/ RINGIER KOMBO

U obrazloženju OFAC piše da je Mehmedagić, zvani Osmica, u službenom svojstvu generalnog direktora OBA zloupotrijebio „državnu telekomunikacionu kompaniju“ u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

Mehmedagić je, navodno, koristio državnu telekomunikacionu kompaniju „BH Telekom“ za prikupljanje mobilnih aktivnosti od političara koji nisu povezani sa SDA.

– Mehmedagić je takođe dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom u entitetu Republika Srpska (RS). Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz “Osmorke”, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrži SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku – navodi se.

OFAC danas imenuje Mehmedagića na osnovu E.O. 14033 za saučesništvo u korupciji u vezi sa zapadnim Balkanom, ili direktno ili indirektno umiješano u korupciju, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu s vladom na zapadnom Balkanu, ili sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika na bilo kojem nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je pronevjera javne imovine, eksproprijacija privatne imovine za ličnu korist ili političke svrhe, ili podmićivanje.

Kada je riječ o Stankoviću, u obrazloženju se navodi da je kao vršilac dužnosti direktora, a kasnije i direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) vodio agenciju odgovornu za „Zakon o nepokretnoj imovini RS iz aprila 2022. koji je direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Dejton Mirovni sporazum“.

Pročitajte još

– Kako je utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, koji uključuje današnji ustav BiH i koji nastavlja biti osnova za strukturu vlasti u BiH, BiH se sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske. Zakonom o imovini RS pokušana je uzurpacija državne vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. koju je nametnula Kancelarija visokog predstavnika. Stanković je u svojim javnim izjavama o imovinskom zakonu koji su podsjećali na izjave predsjednika RS pod sankcijama SAD Milorada Dodika i drugih čelnika RS, tvrdio je da država nema ovlasti nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS – piše u obrazloženju.

Podsjeća se da je Ustavni sud BiH 22. septembra 2022. godine zaključio da je imovinski zakon, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti sa Ustavom BiH, koji je u cijelosti priložen kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– OFAC danas imenuje Stankovića na osnovu E.O. 14033 da je odgovoran ili saučesnik, ili da je direktno ili indirektno učestvovao u činu koji je opstruisao ili prijetio provedbi Dejtonskog mirovnog sporazuma – kaže se

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu