Društvo

NOVA PRAVILA NE VAŽE ZA SVE Ko je ušao u Srbiju prije ukidanja PCR testa, OSTAJE U KARANTINU

Građani Srbije i stanci koji su ušli u Srbiju bez PCR testa, i dobili mjeru - obavezna kućna izolacija od 10 dana, ostaju u karantinu i poslije ukidanja obaveznog testa za ulazak iz pet zemalja - Severne Makedonije, BiH, Crne Gore, Albanije i Bugarske, koji od juče nije uslov za prelazak granice.

NOVA PRAVILA NE VAŽE ZA SVE Ko je ušao u Srbiju prije ukidanja PCR testa, OSTAJE U KARANTINU
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJE

Da svi koji su ušli u Srbiji prije nego što je za državljane pet okolnih zemalja, i povratnike, ukinut obavezan PCR ne stariji od 48 sati, potvrdio je pomoćnik ministra zdravlja za sanitarni nadzor Goran Stamenković.

– Negativan PCR test ili obavezna izolacija od 10 dana, ostaju obavezna mjera za sve koji su u zemlju ušli na dan važenja odredbe o posebnim epidemiološkim uslovima za ulazak u Srbiju – kaže za Novosti Stamenković.

U izolaciji po ulasku u Srbiju je više hiljada građana koji su do prekjuče prešli granicu, a policija provjerava da li su zaista na aderesama koje su prijavili i poštuju li mjeru, prenosi Blic.

Tako je bilo i jutros: policajci u timovima za kontrolu mjere izolacije po spisku onih kojima je ova mjera izrečena, a nalazi se na u bazi e-inspektor i ažurira na svakih četiri sata, proveravali poštovanje obaveznog kućnog karantina.

Onima koje ne nađu na adresi stanovanja piše se prekršajna prijava i moraće da plate kaznu i do 150.000 dinara.