Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Novac lokalnom gubitašu da STANE NA NOGE: “Spasavanjem ZIBL-a spasavamo višemilionsku imovinu Grada”

Banjaluka
Autor:

??????????????????????????????????????????????????????????

Mnogi tajkuni pružili su svoje kandže prema Zavodu za izgradnju Banjaluka, koji je vlasnik ogormne gradske imovine, vrijednosti više miliona maraka.

Upozorio je odbornik Aleksandar Petković na sjednici Skupštine grada na kojoj se raspravljalo o odobravanju pola miliona KM zajma iz gradske kase, ovom lokalnom gubitašu kako bi odblokirao račune i nastavio sa radom.

– Ni dan danas nemamo informaciju šta to sve u stvari ZIBL posjeduje, koju imovinu, koje su posljedice ako dođe do stečaja firme i ko će je preuzeti od privatnika. Zavod ima veliku imovinu, a to nije samo zgrada i zemlja kod Elektro fakulteta, riječ je o ogromnoj imovini Grada koju možemo izgubiti ako dođe do problema. Ovo je samo prelazno rješenje da se nešto učini u ovom periodu i da se dođe do kvalitetnog rješenja šta uraditi sa Zavodom i kako Grad da spasi svoju imovinu – naglasio je Petković.

Cilj nadležnih je sa 500.000 KM  još smanjiti broj radnika na dvadesetak zaposlenih, vratiti dugove i ovo preduzeće konačno postaviti na noge, nakon višegodišnjih problema. Zajam je obezbijeđen, hipotekarno, imovinom ZIBL-a.

Foto: Goran Šurlan /RAS Srbija

Namjera nam je da Zavod koji je nekada bio ogroman gradski subjekat, ostane jedna mala firma sa pozitivnim poslovanjem. Vjerujemo da ZIBL može da opstane u znatno smanjenom obimu jer cijenimo da bi veća šteta nastupila likvidacijom firme nego nastojanjima da je saniramo, poručio je gradonačelnik Igor Radojičić. Naglasio je i da bi se ZIBL ubuduće trebao fokusirati samo na poslove obračuna komunalne naknade, poslove zajednice etažnih vlasnika te projektovanje i tehnički nadzor u smanjenom obimu.

– Firma ima ozbiljnih dugogodišnjih problema u poslovanju, dijelom i zato što je svojevremeno izvršena privatizacija. ZBIL stare dugove može sanirati isključivo prodajom dijela svoje imovine, prije svega dijela velike zgrade za koju je zainteresovan „Vodovod“, a koji treba da se seli iz baraka, planiranih za rušenje. Onda bimo imali dva lokalna subjekta koji bi riješili svoje probleme, ali je za provođenje tog plana otežavajuće što nemamo saglasnost malog akcionara – naglasio je Radojičić.

Istakao je da je Grad uradio studiju procjene vrijednosti akcija ZIBL-a, te priželjkuju da, ukoliko bude ekonomske opravdanosti, lokalna zajednica poveća vlasništvo na sto odsto, sa sadašnjih 67 odsto.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO