Društvo

"NOVAC NIJE PROBLEM, ALI EU NE MOŽE ZAMIJENITI VLAST BiH" Nakon sastanka u Bihaću, šamar Sarajevu

EU će i dalje finasijski i na svaki drugi način pomagati Bosni i Hercegovini u zbrinjavanju migranata, ali Brisel ne može zamijeniti vlast u Sarajevu. Poručili su to predstavnici EU, nakon sastanka sa predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti u Bihaću.

"NOVAC NIJE PROBLEM, ALI EU NE MOŽE ZAMIJENITI VLAST BiH" Nakon sastanka u Bihaću, šamar Sarajevu
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Evropska unija je učinila mnogo, ali postoji jedna stvar koju mi ne možemo uraditi, a to je zamijeniti predstavnike državnih vlasti. Bosni i Hercegovini je odobreno 10 miliona KM u augustu ove godine da bi se iskoristili za povećanje kapaciteta i nove prihvatne centre za migrante, ali oni od tada nisu ni identifikovali lokacije za centre – rekla je Mihela Matuela, šefica odjela za BiH pri Direkciji Evropske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju.

Ona je poručila da je dobra vijest što su ponuđene kasarne kod Tuzle i Sarajeva za smještaj migranata, te da će tamo biti smješten dio migranata koji boravak u Unsko-sanskom kantonu, kako bi se ovaj kantona “bar malo rasteretio”. Kako prenose lokalni mediji, ona je istakla da će pri prebacivanju na nove lokacije proiritet biti zbrinajvanje migranata sa Vučjak, koji “ne ispunjava nijedan osnovni uslov za smještaj migranata”, kao i migranti koji nemaju nikakav smještaj.

Predstavnici EU su rekli da će pomoći i građanima Unsko-sanskog kantone, jer razumiju njihove probleme, ali su oštro ktitikovali vlast u Sarajevu.

Šef Odjeljenja u Generalnoj direkciji za evropsku civilnu zaštitu i operacije humanitarne pomoći Martin Tašner je rekao da će EU i EK i dalje pomagati BiH, ali i pomno pratiti kako se troši novac.

Na pitanje novinara kakvu poruku EU šalje ako BiH daje novac za zbrinjavanje migranata, a istovremeno svojim članicama EU pomaže da štite svoje granice, te da li je plan EU da se migranti trajno nastane u BiH, Tašner nije želio odgovoriti.