Biznis

NOVE INDUSTRIJE DOLAZE BRŽE NEGO ŠTO MISLITE Imaju li arapske zemlje budućnost BEZ NAFTE

Zemlje Persijskog zaliva koje su trenutno zavisne od nafte imaju budućnost izvan fosilnih goriva u industrijama poput zabave i ugostiteljstva, rekao je jedan od direktora investicijske firme Investcorp za CNBC.

NOVE INDUSTRIJE DOLAZE BRŽE NEGO ŠTO MISLITE Imaju li arapske zemlje budućnost BEZ NAFTE
FOTO: SHUTTERSTOCK

Hazem Ben-Gacem, izvršni direktor Investcorpa, rekao je da ove države mogu biti zarobljene u prošlosti i vezane za naftnu industriju, ali da bi on volio da razmišljaju drugačije, prenosi BiznisInfo.

Postoji vrlo uzbudljiva budućnost regiona koja nadilazi naftu, to jest u mnogim drugim oblastima, zabavi, ugostiteljstvu, industriji, uslugama… – rekao je on.

Kako je rekao, misli da postoji jasan put za region daleko od fosilnih goriva.

– To je vrlo uzbudljivo. Nemam sumnje da će za 15 ili 20 godina biti impresivno šta je ovaj region postigao – zaključio je Ben-Gacem.

I drugi investitori smatraju da ove zemlje moraju i mogu ići ka oslobađanju zavisnosti od nafte.

Fadi Arbid, glavni direktor za ulaganje Amwal Capital Partnersa, rekao je za CNBC da će zabava i turizam u budućnosti biti glavni aduti saudijske ekonomije.

Društvene promene, poput žena koje ulaze na tržište rada, takođe će uticati na rast BDP u Kraljevstvu.

– Put vodi u nezavisnost od nafte. To je krajnji plan vizije 2030 – rekao je Arbid, misleći na plan Saudijske Arabije za reformu ekonomije.

Dodao je da je vlada podstakla učešće privatnog sektora i povećala ne-naftne prihode kao dio napora za diverzifikaciju privrede.

– Ne smijemo više gledati na cijene nafte kao na pokretača saudijske ekonomije – zaključio je Arbid.