Biznis

Traženje nafte u Crnoj Gori dobilo epilog: Očekivali "ekonomsko čudo" pa pronašli suvu bušotinu

Vlasnik ruske kompanije "Novatek" Leonid Mihelson najavio je da će se ta kompanija postepeno povući iz projekta istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju, koji radi u konzorcijumu sa italijanskim "Enijem”.

Traženje nafte u Crnoj Gori dobilo epilog: Očekivali "ekonomsko čudo" pa pronašli suvu bušotinu
FOTO: RINGIER/COMBO

Tako je priča sa crnogorskom naftom dobila epilog, a očekivali su zvaničnici i najavljivali i “ekonomsko čudo” koje bi vinulo u nebesa crnogorsku ekonomiju.

Sada se precizira da je Mihelson planove za postepeno povlačenje saopštio novinarima na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

Vijesti navode da Ministarstvo kapitalnih investicija Crne Gore nije odgovorilo na pitanje ovog medija da li ga je koncesionar informisao zvanično o povlačenju i o razlozima takvog poteza.

Konzorcijum je odradio prošle godine istražno bušenje koje je pokazalo da proizvodnja ugljovodonika neće biti moguća, jer je bušotina suva,  i dodaju kako je “Eni-Novatek” po ugovoru obavezan da nakon prve faze uđe u drugu, gdje treba da uradi bušenje druge, pliće, gasne bušotine na dubini od 1.500 metara.Prenosi se da, ukoliko italijansko-ruski konzorcijum “Eni-Novatek” izađe u potpunosti iz projekta istraživanja nafte i gasa u crnogorskom podmorju kod Ulcinja, vlada ima pravo da aktivira bankarsku garanciju od 12 miliona evra za nezavršen posao, a ako u poslu ostane kompanija “Eni”, ona treba da nađe novog partnera za nastavak projekta, prenose danas popdgoričke Vijesti,

Vijesti podsjećaju da je vlada u Podgorici sa ovim konzorcijumom zaključila 2016. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa koji se odnosi na četiri lokacije u podmorju kod Ulcinja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu