Politika

Nove metode glasanja su bliže nego mislimo: CIK testira onlajn unose rezultata i identifikaciju birača pomoću otiska prsta

Centralna izborna komisija BiH predstavila je danas testni projekat za uvođenje novih tehnologija za izbore u BiH.

glasačka kutija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Testiranje će biti provedeno u 165 biračkih mjesta u 10 opština i gradova. Riječ je o sistemu elektronske identifikacije birača putem otiska prsta i sistemu onlajn unosa i brzog transfera rezultata sa biračkog mjesta u glavni server CIK.

Na svakom biračkom mjestu trebao bi biti po jedan Ajpod uređaj u koji će se unositi rezultati glasanja koji će automatski biti pohranjeni u glavni server CIK-a.

– Naša očekivanja su velika. Ovo je prvi put da se na biračkom mjestu testiraju digitalne tehnologije. Iskustva u zemljama okruženja su pokazala da je bitno izvršiti testiranje i idenitifikovati eventualne poteškoće – rekao je Suad Arnautović, predsjednik CIK.

Istakao je da od 2016. godine suštinskih promjena u smislu digitalizacije nije bilo. Sistem je razvila španska firma koja je boravila u Bosni i Hercegovini 15 mjeseci te “skenirala” cijeli proces kako u CIK, tako i u opštinskim komisijama i biračkim odborima. Izrađen je ključni dokument Strategija i Akcioni plan za poboljšanje Integriteta, transparentnosti i efikasnosti u Izbornom procesu BiH koji, kako Arnautović kaže, nije još razmatran pred organima vlasti. Projekat je urađen u partnerstvu sa Delegacijom EU u BiH i IDDEEA-om.

– Za male korake CIK se oslanja na pomoć donatora, prvenstveno Delegacije EU, OEBS i drugih. Ovaj projekat za nas predstavlja veliku novinu – rekao je Arnautović.

Pročitajte još

Istakao je kako će se ovim (skeniranjem otiska prsta) onemogućiti da isti birač glasa dva puta ili umjesto nekog drugog.

Drugi dio testa, on bi, kazao je, trebao ubrzati proces prikupljanja rezultata glasanja, spriječiti prevare i nepravilnosti, ali i smanjiti administraciju.

– Ovim će biti ubrzana prva neslužbena objava rezultata glasanja – dodao je Arnautović, prenosi N1.

Kada je u pitanju opcija elektronskog glasanja ili skeniranja listića, Arnautović je rekao da je takva odluka na Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Džon Satler, šef Delegacije EU u BiH poručio je kako će pažljivo pratiti realizaciju ovog projekta.

Arif Nanić, direktor IDDEEA-e, kazao je kako su ponosni što su dio ovog projekta te da je uloga IDDEEA-e u ovom projektu ključna.

Za realizaciju posla zadužene su dvije firme iz Mostara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu