Gradovi

NOVE MJERE U Brčkom skraćen period izolacije za zaražene koronom koji su revakcinisani

Nadležni u Brčkom donijeli su naredbu na osnovu koje se osobama koje su zaražene korona virusom, a vakcinisane su najmanje dvjema dozama vakcine, smanjuje period izolacije na sedam dana.

NOVE MJERE U Brčkom skraćen period izolacije za zaražene koronom koji su revakcinisani
FOTO: CVIJETA KOVAČEVIĆ/RAS SRBIJA

Naime, Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta na današnjoj sjednici razmotrio je trenutnu epidemiološku situaciju te je donesena naredba kojom se određuju mjere izolacije i zdravstvenog nadzora u trajanju od sedam dana osobi oboljeloj od zarazne bolesti izazvane korona virusom, a koja je vakcinisana najmanje dvjema dozama vakcine.

Kako je pojašnjeno, osoba u izolaciji može biti sedam dana, ali pod uslovom da nema nikakvih simptoma infekcije u posljednja tri dana, prenosi Klix.

Kako je za Klix pojasnio šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta Sead Šadić, prema ranijoj odluci i vakcinisane osobe koje su inficirane korona virusom u izolaciji su provodile 14 dana, međutim, novim potezom nadležnih taj period je skraćen, ali pod navedenim uslovom.

Takođe, vakcinisane osobe koje su označene kao kontakt pacijenta s potvrđenom infekcijom korona virusom, nisu u obavezi biti u izolaciji.

Štab za zaštitu i spašavanje na sjednici je zadužio Pododjeljenje za javno zdravstvo da pokrene postupak javne nabavke dodatnih količina testova za detekciju koronavirusa.

Zbog povećanja broja zaraženih, štab apeluje na građane da se pridržavaju važećih mjera i preporuka kriznog štaba, kao i da pristupe vakcinaciji na punktu za vakcinaciju.

Inače, na prostoru Brčkog epidemiološku situaciju nadležni ocjenjuju alarmantnom zbog kontinuiranog drastičnog rasta broja novozaraženih osoba.

U posljednjem turnusu testiranja od 343 obrađena uzorka njih 178 je pozitivno na korona virus te se broj slučajeva aktivne zaraze povećao na 1.576.

Na bolničkom liječenju se nalazi 29 osoba, a u protekla 24 sata zabilježena su dva smrtna ishoda.

Prihvati notifikacije