Svijet

NOVE MJERE U HRVATSKOJ Po prvi put predviđene novčane kazne za kršenje propisa

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj sjednici donijela je odluke o novim mjerama, a po prvi put predviđene su i kazne za nepridržavanje propisanih mjera za suzbijenje pandemije.

NOVE MJERE U HRVATSKOJ  Po prvi put predviđene novčane kazne za kršenje propisa
FOTO: ANTONIO BAT/EPA

Ministar Vili Beroš je govorio izmjenama Zakona o zaštiti građanstva od zaraznih bolesti i kaznama, prenosi Klix.

– Propisuje se mjera obaveznog nošenja maske za lice i medicinske mjere, zabrana javnih i privatnih okupljanja. Propisuje se da mjere provode policijski službenici, civilna zaštita, inspektori Državnog inspektorata. Propisuje se kazna za pravne osobe u iznosu od 10.000 od 40.000 kuna za nepridržavanje mjera. Za prekršaj odgovorne osobe u pravnoj osobi te fizičke osobe obrtnika propisuje se kazna od 5.000 do 10.000 kuna u slučaju ne pridržavanje zakona. Za prekršaj fizičke osobe propisuje se kazna od 500 kuna za nepridržavanje mjera – rekao je Beroš.

Za vlasnika posjeda je kazna u iznosu od 5.000 do 10.000 kuna za organizovanje ili dozvoljavanje okupljanja, kazao je ministar.

Danas je donesena i nova odluka kojom se ograničava prelaz na graničnim prijelazima. Novi prijedlog usklađen je s EU i veže se na evropske regije po karti ECDC.

– Putnici koji dolaze iz zelenih područja EU ne trebaju PCR test niti ispunjavanje dodatnih uslova za ulazak u Hrvatsku. Svi ostali putnici koji dolaze iz EU trebaju pokazati negativni PCR test koji nije stariji od 48 sati ili se na koronu testirati pri dolasku u Hrvatsku i biti u samoizolaciju do rezultata nalaza. Postoji izuzetak, a radi se o pograničnim radnicima, studentima i učenicima – rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Prihvati notifikacije