Društvo

“VAKCINISALA BIH SE” Kisić Tepavčević o epidemiološkoj situaciji i izazovima pred nama

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević još jednom je ponovila da ne smatra kazne nužnim kako bi građani Srbije poštovali novopropisane mjere.

“VAKCINISALA BIH SE” Kisić Tepavčević o epidemiološkoj situaciji i izazovima pred nama
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ/RAS SRBIJA

To je definisano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. To je krajna instanca, ali ne treba da razmišljamo na taj način, zar nije najveća kazna da se neko razboli, rekla je Kisić Tepavčević.

On je za TV Prva rekla da su i novčane kazne definisane, ali da ne treba na tome bude akcenat u ovom trenutku.

– Niko ne može da me ubijedi da potencijalna sankcija ili novčana kazna može pojedinca više da podstakne – dodala je Kisić Tepavčević.

Ona je još jednom pohvalila đake i nastavnike.

– Imamo sporadične slučajeve i samo jedan slučaj transmisije u školi. Pogledajmo šta se dešava u svijetu, gdje su neke države bile primorane da ubrzo zatvore škole – istakla je Kisić Tepavčević.

Ona se osvrnula na najave drugih zemalja o pooštravanju mjera i ukazala da se Izrael nalazi na prvom mjestu u Evropi po stepenu učestalosti oboljevanja.

– Kao i kod njih, nama slijedi period proslava. Moramo da budemo pametni i ne smijemo da popustimo pred te praznike. Ono što je lijepa vijest je kada gledamo učestalost gripa na južnoj hemisferi. Sezona gripa je bila praktično najbliža u ovoj hemisferi – kaže Kisić Tepavčević.

Ona ističe da će se vakcinisati protiv gripa, kao i protiv kovida kada nabavimo vakcinu.

– Kao i svake godine, da. Željno čekam vakcinu za kovid i da, vakcinisala bih se – rekla je Kisić Tepavčević.