Digitalna Srpska

Nove mjere za zaštitu planete: Gugl će zabraniti sadržaje koji negiraju klimatske promjene

Kompanija Gugl će zabraniti objavu digitalnih sadržaja koji promovišu lažne tvrdnje o klimatskim promjenama, i nada se da će tako ograničiti prihode onih koji negiraju klimatske promjene i zaustaviti širenje dezinformacija na svojim platformama.

Nove mjere za zaštitu planete: Gugl će zabraniti sadržaje koji negiraju klimatske promjene
FOTO: ROMAN PILIPEY/EPA

Kompanija je objavila na svom bloku da će nova mjera biti primijenjena i na Jutjubu, koji je prošle nedjelje najavio opsežno suzbijanje dezinformacija o vakcinama.

– Sve više naših oglašivača i medijskih partnera obratilo nam se direktno izrazvši zabrinutost zbog sadržaja koji se objavljuju pored njihovih, a promovišu netačne tvrdnje o klimatskim promjenama. Oglašivači jednostavno ne žele da se njihovi oglasi prikazuju pored takvog sadržaja – navodi Gugl, a prenosi agencija AP.

Novim mjerama će se “zabraniti reklamiranje i monetizacija sadržaja koji je u suprotnosti sa ustanovljenim naučnim konsenzusom o postojanju i uzrocima klimatskih promjena”, navodi se u Guglovom blogu.

Pročitajte još

Ograničenja će biti uvedena na sadržaje u kojima se klimatske promjene nazivaju obmanom ili u kojima se negira da su emisije gasova sa efektom staklene bašte i ljudske aktivnosti doprinijele dugoročnom zagrijavanju zemlje.

Iz Gugla su objasnili da će koristiti automatizovane alate i ljude recenzente za sprovođenje nove mjere kada ona stupi na snagu u novembru.

Ova kompanija, jedan od dva dominantna igrača u globalnoj industriji digitalnih oglasa, prošle godine je zaradila 147 milijardi dolara prihoda od oglasa.

Prihvati notifikacije