Politika

Novi izborni zakon do sredine juna: Da li je Čovićev rok suviše optimističan

Lider HDZ BiH Dragan Čović smatra da bi BiH mogla da dobije novi Izborni zakon do sredine juna ove godine i taj rok je, kako kaže on, za njega konačan.

Novi izborni zakon do sredine juna: Da li je Čovićev rok suviše optimističan
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Njegov optimističan stav, međutim, ne dijele drugi političari.

– Trebamo napraviti reforme da ne bi govorili o razlazu u BiH. Prvo se moramo dogovoriti o Izbornom zakonu, kako osigurati legitimno predstavljanje tri konstitutivna naroda u BiH. Svi oni koji spekulišu kako je to podjela države ako se traži legitimno predstavljanje – i to su inicijative za promjenu Ustava. Da li će do njih doći, dobili su odgovor nekih strana da ovdje ide mirni razlaz. Učiniću sve da hrvatski narod bude jednakopravan na cijeloj BiH i da ga predstavljaju legitimni predstavnici. Izborni zakon je mali korak, to je minimum minimuma. Izborni zakon se lako mijenja natpolovičnom većinom u dva doma. Rok je što se mene tiče konačan, 17. juni – poručio je Čović u petak.

Šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać, ne vjeruje da će taj rok biti ispoštovan.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Snježana Novaković Bursać

Ona ističe da bi teoretski taj rok bilo moguće ispuniti. Međutim, kako dodaje Bursaćeva, ako se analiziraju poruke koje aktuelni akteri, koji direktno utiču na usvajanje Izbornog zakona, šalju, onda je vidljivo da je taj rok prekratak i upitno je da li je tako nešto uopšte dostižno ove godine.

Pročitajte još

– Interresorna radna grupa bi trebala dobiti verifikaciju do kraja ovog mjeseca u oba doma. Nadam se da ćemo imati konkretne prijedloge na stolu, jer bez konkretnih prijedloga nema ni mogućnosti da se uopšte priča o izmjenama Izbornog zakona. Politički dogovor je, prije svega, preduslov i brzine, ali i uopšte usvajanja Izbornog zakona – kaže Bursaćeva.

I lider PDP i poslanik u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH, Branislav Borenović, nije optimističan.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ističe da smo puno puta čuli sličnih optimističnih najava, a vrlo malo ili skoro nikakvih realizacija.

– Izborni zakon je vrhunski prioritet ove zemlje ako hoćemo da imamo fer i poštene izbore kao ključni preduslov da dobijemo odgovornu vlast, izabranu stvarnom voljom građana, a ne prekrajanjem i manipulacijom od strane brojača i izbornih prevaranata – upozorava Borenović.

Dodaje da vladajuće stranke ne žele poštene izbore, već da se zadrži ovakvo stanje.

– I zato nisam siguran da bilo šta najavljeno s njihove strane može biti urađeno na dobrobit ljudi, osim možda nekih klasičnih kozmetičkih izmjena, koje bi se predstavile kao veliki uspjeh – navodi Borenović.

Prihvati notifikacije