Hronika

Novi izvještaj protiv najpoznatijeg hakera iz Banjaluke: Evo koliko je novca Aljoša Borković pokušao IZNUDITI od firme "Petrohemija"

Protiv hakera Aljoše Borkovića iz Banjaluke policija je ponovo podnijela izvještaj zbog sumnje da je kompjuterskim prevarama pokušao od vlasnika jedne firme iznuditi 250.000 maraka, potvrđeno je za Srpskainfo.

Novi izvještaj protiv najpoznatijeg hakera iz Banjaluke: Evo koliko je novca Aljoša Borković pokušao IZNUDITI od firme "Petrohemija"
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Kako nezvanično saznajemo Aljoša Borković je novac pokušao iznuditi od firme „Petrohemija“.

U MUP Srpske su rekli da su službenici Uprave kriminalističke policije, Jedinice za visokotehnološki kriminalitet podnijeli Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka izvještaj protiv A.B. za učinjena krivična djela izrada i unošenje kompjuterskih virusa u sticaju sa krivičnim djelom kompjuterska prevara, iznudom kao i zbog neovlaštenog pristupa zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

Pročitajte još

– Navedena krivična djela izvršena su na taj način što je osumnjičeni u periodu od juna do 29. Avgusta 2021. godine, u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, korištenjem lažnog naloga elektronske pošte i lažnim prikazivanjem činjenica doveo u zabludu zaposlene jednog pravnog lica sa sjedištem u Hrvatskoj zbog koje su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke što je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućilo instaliranje programa, a potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu – pojasnili su u MUP Srpske.

Prijavljeni je potom od ovog pravnog lica tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 250.000,00 KM, odnosno 1.000.000 kuna.  

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane i pravna lica na sve češću pojavu lažnih poruka elektronske pošte koje imaju za cilj krađu identiteta, zapamćenih lozinki i podataka uz napomenu da u slučaju bilo kakve  sumnje u potencijalni napad bez odlaganja prijave najbližoj policijskoj stanici.

Protiv Borkovića je do sada podneseno više izvještaja zbog istih i sličnih krivičnih djela.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu