Politika

Novi izvještaj Srpske Savjetu bezbjednosti UN: Posvećeni Dejtonu i suverenitetu BiH, mir nije ugrožen

Vlada Republike Srpske usvojila je 27. izvještaj Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija koji je, u ime Republike Srpske kao potpisnice svih aneksa koji čine Dejtonski sporazum, generalnom sekretaru UN i zemljama članicama SB UN, uputio predsjednik Vlade.

Novi izvještaj Srpske Savjetu bezbjednosti UN: Posvećeni Dejtonu i suverenitetu BiH, mir nije ugrožen
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovaj izvještaj se odnosi na period od oktobra 2021. do maja 2022.  godine i u njemu, kao i u svojim dosadašnjim izvještajima, Vlada Republike Srpske izražava svoja viđenja o ključnim pitanjima i problemima sa kojima se suočava BiH, a u cilju razjašnjavanja svojih stanovišta članovima Savjeta bezbjednosti i međunarodne zajednice.

U Dijelu I izvještaja naglašava da RS jeste i da će ostati u potpunosti opredijeljena za Dejtonski sporazum, što uključuje posvećenost suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH.

Pročitajte još

– Tvrdnje njenih protivnika da Republika Srpska planira de jure ili de facto secesiju od BiH predstavljaju lažnu propagandu koja ima za cilj da privuče podršku antidejtonskom planu da se BiH centralizuje pod isključivom vlašću jednog naroda – saopšteno je iz Vlade.

U ovom dijelu izvještaja, Republika Srpska odlučno traži da članovi međunarodne zajednice poštuju Dejtonski sporazum i vladavinu prava. Decentralizovana struktura BiH i mehanizmi zaštite konstitutivnih naroda pomoću kojih je Dejtonski sporazum sačuvao mir ni na koji način nisu u suprotnosti sa evropskim vrijednostima, što pokazuju slični primjeri širom Evrope. Kako se navodi, izvor disfunkcionalnosti BiH nije Dejtonski sporazum, već nezakonita subverzija Sporazuma, posebno od strane Kancelarije visokog predstavnika (OHR). BiH ne pomaže ni to što neki u međunarodnoj zajednici ne poštuju demokratske procedure BiH i rezultate njenih slobodnih izbora.

U Dijelu II, Republika Srpska naglašava da mir koji vlada u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma nije ugrožen ni na koji način. Republika Srpska dosljedno i kategorički odbacuje svako pribjegavanje nasilju, insistira na rješavanju neslaganja u BiH isključivo mirnim dijalogom.

FOTO:  VLADA RS
FOTO: VLADA RS

– U Dijelu III ovog izvještaja govori se o tome kako Republika Srpska vidi napredak BiH. Republika Srpska ostaje opredijeljena za napredak BiH na putu evropskih integracija. Uz to, Republika Srpska nastavlja da se zalaže za dijalog u dobroj vjeri kako bi se našlo rješenje za aktuelnu političku krizu u BiH. Konačno, Republika Srpska poziva članove međunarodne zajednice da shvate da su potezi RS usmjereni na dalje vršenje poslova iz nadležnosti koje su joj date Ustavom BiH, jednostavno pitanje unutrašnje politike i pokušaj da se riješi politička disfunkcionalnost i provokacije iz političkog Sarajeva i OHR, koji su, zapravo, izvor nestabilnosti u BiH – saoštila je Vlada RS.

Na kraju zaključuje se da Republika Srpska vjeruje da BiH može uspjeti ako svi ključni akteri, strani i domaći, konačno budu poštovali i pridržavali se Dejtonskog sporazuma.

Sastavni dio 27. Izvještaja su i četiri aneksa koji su, zajedno sa tekstom Izvještaja, dostupni  na internet stranici Vlade Republike Srpske.

Prihvati notifikacije