Svijet

NOVI PAKET OGRANIČENJA Norveška ponovo uvela sankcije Rusiji

Norveška je danas ponovno uvela sankcije Rusiji, čime se pridružila Еvropskoj uniji u kreiranju 11. paketa mjera, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

NOVI PAKET OGRANIČENJA Norveška ponovo uvela sankcije Rusiji
FOTO: OLE BERG-RUSTEN/EPA

Nove sankcije se, između ostalog, odnose na zabranu tranzita preko ruske teritorije za robu i tehnologije koje mogu da “doprinesu povećanju ruskih vojnih i tehnoloških kapaciteta ili razviju sektor odbrane i bezbjednosti”, a proširen je i spisak oružja koje je zabranjeno za prodaju fizičkim ili pravnim licima u Rusiji, navodi se u saopštenju.

Istovremeno, zabranjen je uvoz ruske nafte preko naftovoda koji idu za Njemačku i Poljsku, a proširena je i lista proizvoda od gvožđa i čelika, kao i luksuzne robe na čiji je uvoz stavljena rampa.

Pročitajte još

– Novi paket sankcija ima za cilj jačanje postojećih sankcija i suzbijanje njihovog zaobilaženja. To je važno jer je potrebno da se hitno uspori protok novca koji Rusija koristi za finansiranje brutalnog agresorskog rata – navela je norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Hjuitfelt.

Ona je dodala da sankcije postaju sve obuhvatnije, kao i da predstavljaju snažnu i jasnu evropsku reakciju na “brutalnu operaciju Rusije u Ukrajini”, prenosi ATV.

– Mogućnosti za trgovinu sa Rusijom postaju sve manje i sa sobom nose veliki rizik – poručila je Hjuitfelt.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije