Politika

NOVI POSLOVI ZA LJUDE U REGIONU Grenel: Postignuti sporazumi nisu samo RIJEČI NA PAPIRU

Specijalni savjetnik predsjednika SAD Ričard Grenel poručio je da sporazum iz Vašingtona i dogovori danas postignuti u Beogradu nisu samo riječi na papiru, već znače nove poslove za ljude koji žive u ovom regionu, nova radna mjesta i razvoj privatnog sektora.

NOVI POSLOVI ZA LJUDE U REGIONU Grenel: Postignuti sporazumi nisu samo RIJEČI NA PAPIRU
FOTO: DRAGAN KUJUNDZIC/TANJUG

Ne bismo bili ovdje da nije predsjednika Trampa, koji je vjerovao da nešto drugo može da se desi. Vjerovao je u to da može privreda da se stavi u prvi plan i akcenat na radna mjesta. Data su obećanja narodu Srbije i hoćemo da nas smatrate odgovorim. Ovo nisu samo riječi na papiru, već poslovi za ljude koji ovdje žive – poručio je Grenel i istakao da je to poruka za srpske građane.

Član delegacije SAD koja danas boravi u Beogradu Rejčel Bajtal rekla je da je cilj inicijative višeg savjetnika američkog predsjednika Ivanke Tramp ekonomsko osnaživanje žena u čitavom regionu i da se o tome danas razgovaralo.

Bajtal je napomenula da je imala priliku da radi sa Ivankom Tramp, a da se premjestila u agenciju američke vlade USAID, koja je takođe posvećena razvoju ženskog preduzetništva, stvaranju poslova za žene i rast malih i srednjih preduzeća.

Privredne komore Srbije i takozvanog Kosova potpisale su danas zajedničku izjavu na osnovu koje će biti formiran zajednički tim za ekonomsku saradnju koji bi činili poslovni lideri i stručnjaci koji se bave ekonomskom normalizacijom, javio je Tanjug.

FOTO: DRAGAN KUJUNDZIC/TANJUG
FOTO: DRAGAN KUJUNDZIC/TANJUG

Zajedničkom izjavom, koju su potpisali predsjednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsjednik Privredne komore samoproglašenog Kosova Berat Rukići u Ambasadi SAD u Beogradu, prediviđeno je da tim ima kancelariju u Prištini i Beogradu.

Jedan dio američke delegacije danas u Beogradu razgovara sa kompanijama koje posluju u Srbiji o konkretnim projektima, koji bi mogli biti realizovani preko DFC.

Čadež je novinarima poslije sastanka, kojem je prisustvovao i Grenel, rekao da je jedan dio projekata iz vašingtonskog sporazuma vezan za infrastrukturu, drugi za oživljavanje projekata koji su “zaspali” zbog pandemije korona virusa, kao što su avionske i trgovinske veze, zatim projekti koji se tiču bankarskih garancija za mala i srednja preduzeća, što je izuzetno važno i što će biti značajno za kreiranja novih radnih mjesta.

Pročitajte još

– Poslije dugog vremena možemo u Beogradu i Prištini da pričamo o biznisu – konstatovao je Rukići nakon sastanka.

– Veoma je važno biti ovdje. Bili smo iznenađeni da za dvije sedmice može nešto da se sprovede, jer smo navikli da čekamo godinu za godinom. Praktičan rezultat je za nas veoma važan, jer poslije dugog vremena možemo u Beogradu i Prištini da pričamo o biznisu. Brojne političke teme su nas preplavile i nisu davale nikakvu perspektivu, nisu otvarale radna mjesta, donosile investicije u region – rekao je Rukići.