Društvo

Novi prijedlozi Unesku: Tri SRPSKA ĆILIMA staviti na listu svjetske kultrune baštine

Država će do marta zvanično predložiti Unesku da na listu svjetske kulturne baštine uvrsti i tri ćilima iz Srbije: pirotski, staparski i sjeničko-pešterski, najavila je danas potpredsjednica vlade i predsjednica Koordinacionog tijela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Novi prijedlozi Unesku: Tri SRPSKA ĆILIMA staviti na listu svjetske kultrune baštine
FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG

Sva tri ćilima su upisana u nacionalni registar i potrudićemo se da već od marta predamo naše inicijative za upis na listu Uneska – rekla je Mihajlović u Vladi Srbije, gdje je predstavljen “Srpsk salon” koji je u saradnji sa NALED-om opremljen ručnim radovima.

Ona je rekla i da je počektom decembra upućena inicijativa Etnografskom muzeju da se zaštite pomenuta tri srpska ćilima.

U “Srpskom salonu” predstavljeni su rezultata zajedničkih aktivnosti na očuvanju kulturnog nasljeđa kao pokretača lokalne ekonomije i najavljeni dalji planovi u toj oblasti, a prisustvovali su i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, izvršna direktorka NALED Violeta Jovanović, kao i žene koje se bave ručnim radovima.

Na skupu je rečeno da su upravo te žene napravile “kraljevski pojas” za predsjednika Kine Si Đinpinga koji mu je predat tokom posjete Kini predsjedika Srbije Aleksandra Vučića, zatim pirotske ćilime koji su poklonjeni predsjednicima Rusije i Francuske Vladimiru Putinu i Emenuelu Makronu, staparski ćilim za princa Čarlsa, kao i druge rukotvorine koje se poklanjaju stranim zvaničnicima.

Mihajlović je rekla da je od pokretanja projekta “Uposlimo 1.000 zena u ruralnim područijima” u 2017. godini do sada zaposleno njih 698.

Podsjetila je da je pored tog projekta, a zahvaljujući saradnji Korodinacionog tijela za rodnu ravnopravnost, Etno mreže i NALED u Vladi Srbije opremljen “Srpski salon”.

– Pokazali smo da možemo i na ovaj način da čuvmo kulturno nasljeđe i zaposlimo žene na selu. Zato što je 50 odsto žena na selu, koje su potpuno radno sposobne, formalno nezaposleno. One jesu ugrožene u tom smislu i nastavićemo da im pomažemo – poručila je Mihajlović.

Mihajlović je najavila da će pokrenuti inicijativu da se što pre nađe u javnoj raspravi i nacrt zakona o zanatstvu i da će se o tome razgovarati sa Ministarstvom privrede.

– To će biti zajednička inicijativa najmanje dva ministarstva. Takođe, NALED, je pokrenuo da imamo čuvare tradicije u lokalnim samouprava, na čemu ćemo raditi u 2020. godini – kazala je Mihajlović, te dodala da bi trebalo otvoriti i gradsku etno galeriju.

Ona je čestitala svim ženama koje su se uključile u taj projekat i poručila da ima još puno mogućnosti za ekonomsko osnaživanje žena i da još mnogo njih može da se priključi tom projektu.

Vukosavljević je rekao da je u decembru potpisano zajedničko uputstvo ministarstava kulture i gradjevinarstva kojim se osigurava poštovanje prostornih i urbanističkih planova uz očuvanje kulturnog i istorijskog nasljeđa, a raspisan je i konkurs “Gradovi u fokusu” namijenjen revitalizaciji infrastrukture u oblasti kulture.

Ministar je konstatovao da je Srbija u posljednjih 10 godina napravila velike korake po pitanju očuvanja materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđaja.

Prihvati notifikacije