Svijet

Naveli su niz razloga: UNESKO poziva na globalnu zabranu pametnih telefona u školama

Pametni telefoni trebalo bi da budu zabranjeni u školama kako bi se riješili problemi u učionici, poboljšao proces učenja i kako bi se pomoglo u zaštiti djece od maltretiranja na internetu, saopštio je danas UNESKO.

Naveli su niz razloga: UNESKO poziva na globalnu zabranu pametnih telefona u školama
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

U izvještaju agencije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu navodi se da postoje dokazi da je prekomjerna upotreba mobilnih telefona povezana sa lošijim učinkom školaraca, kao i da vrijeme koje se provodi ispred ekrana negativno utiče na emocionalnu stabilnost djece, prenosi Gardijan.

Dodaje se da digitalna tehnologija u cjelini, uključujući vještačku inteligenciju (AI), uvijek treba da bude podređena “viziji obrazovanja usmjerenog ka čovjeku”, te da nikada ne treba da zamijeni interakciju licem u lice.

Pročitajte još

Iz UNESKA upozoravaju da je možda precijenjen pozitivan uticaj “novih metoda učenja” i digitalne tehnologije na ishode i ekonomsku efikasnost.

– Ne predstavljaju sve promjene napredak. Samo zato što je nešto novo, ne mora da znači da bi odmah trebalo da bude i primijenjeno svuda – ističe se u izvještaju agencije Ujedinjenih nacija.

Napominje se da ne bi trebalo zanemariti “društvenu dimenziju” obrazovanja koje podrazumijeva nastavu licem u lice.

– Digitalna revolucija ima nemjerljiv potencijal, ali kao što su izrečena upozorenja o tome kako je treba regulisati u društvu, slična pažnja mora se posvetiti načinu na koji način se ona koristi u obrazovanju – rekla je generalna direktorka Uneska Odri Azule.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije