Digitalna Srpska

NOVI PRITISAK TikTok pod istragom francuskih vlasti

Francuski regulator za zaštitu privatnosti podataka CNIL saopštio je danas da je pokrenuo preliminarnu istragu o aplikaciji za dijeljenje video sadržaja TikTok, jer je dobio žalbu jednog korisnika, prenosi Rojters.

NOVI PRITISAK TikTok pod istragom francuskih vlasti
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

Aplikacija TikTok, u vlasništvu kineske kompanije BajtDens, već je pod istragom američkih, holandskih i vlasti Evropske unije povodom pitanja privatnosti podataka.

– U maju smo dobili jednu žalbu na TikTok, povodom koje se sada sprovodi istraga – rekao je portparol CNIL, ali je odbio da objasni prirodu žalbe ili identitet tužitelja.

Pročitajte još

Britanska agencija podsjeća da zvaničnici SAD tvrde da TikTok navodno predstavlja rizik po nacionalnu bezbjednost zbog načina na koji obrađuje podatke.

Predsjednik Donald Tramp je zaprijetio da će zabraniti TikTok ukoliko se BajtDens u roku od 45 dana ne dogovori o prodaji ove aplikacije Majkrosoftu.

Evropski odbor za zaštitu privatnih podataka (EDPB) saopštio je u junu da će formirati radnu grupu za procjenu aktivnosti kompanije TikTok na teritoriji tog bloka nakon zahtjeva evropskih poslanika koje brine prikupljanje podataka i mogući rizici po bezbjednost i privatnost.

Sličnu istragu je u maju najavio holandski regulator za zaštitu podataka.