Digitalna Srpska

TEŠKA ODLUKA PRED KINESKOM KOMPANIJOM Tramp naredio da se TikTok zabrani za 45 dana ako ne bude prodat Amerikancima

Američki predsjednik Donald Tramp izdao je izvršnu naredbu prema kojoj će za 45 dana zabraniti aplikacijama TikTok i “WeChat” da djeluju u Sjedinjenim Američkim Državama, ukoliko ih njihove matične kineske kompanije ne prodaju Amerikancima.

TEŠKA ODLUKA PRED KINESKOM KOMPANIJOM Tramp naredio da se TikTok zabrani za 45 dana ako ne bude prodat Amerikancima
FOTO: HAYOUNG JEON/EPA

U naredbama nije navedeno da određeni iznos novca od prodaje mora pripasti Ministarstvu finansija SAD, na čemu predsjednik insistira već nekoliko dana, a naročito nakon najave da bi “Microsoft” mogao kupiti TikTok, javlja CNN.

Trampova naredba koja se tiče TikTika nakon 45 dana kompaniji koja upravlja aplikacijom, “ByteDance”, zabranjuje bilo kakvu transakciju koja podliježe nadležnosti SAD. Ovakav potez će pojačati i ubrzati pregovore između kineske kompanije i američkih investitora.

TikTok se našao u dramatičnoj situaciji kada su američke diplomate najavile njegovu zabranu u SAD tvrdeći da aplikacija predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti jer je u kineskom vlasništvu i podliježe kineskim zakonima. Nakon što je i Tramp potvrdio ukidanje aplikacije, pojavile su se prve infromacije o potencijalnim američkim kupcima, s obzirom da je to jedina opcija da Amerikanci nastave koristiti TikTok.

Microsoft je prije nekoliko dana potvrdio da je u pregovorima o kupovini TikToka, ali više informacija nije poznato. Tramp je postavio rok do 15. septembra da TikTok pronađe američkog kupca. Ukoliko se to ne desi, slijedi ukidanje aplikacije u SAD.

Američki predsjednik takođe je najavio bi SAD trebale dobiti znatnu količinu novca od prodaje TikToka.

U njegovoj novoj naredbi sada stoji da da “TikTok automatski bilježi ogromne količine podataka svojih korisnika, poput podataka o lokaciji i historiji pregledavanja i pretraživanja, što prijeti da je Komunističkoj partiji Kine omogućen pristup ličnim i vlasničkim podacima Amerikanaca”. To potencijalno omogućava Kini provođenje korporativne špijunaže, piše u naredbi.