Biznis

NOVI REKORD BITKOINA Najpopularnija kriptovaluta dostigla cijenu od 24.661 DOLAR

Bitkoin ponovo raste, a u petak je dostigao novu rekordnu cijenu od 24.661 dolara. Investitori su tim povodom na društvenim mrežama proglasili "Happy Bitmas", umjesto tradicionalnog božićnog pozdrava "Merry Christmas".

NOVI REKORD BITKOINA Najpopularnija kriptovaluta dostigla cijenu od 24.661 DOLAR
FOTO: TOMS KALNINS/EPA

Poznat kao vodeća kriptovaluta, bitkoin je tokom pandemije doživio iznenađujući uspjeh i brzo postao konkurent zlatu u nekim portfeljima. Samo tokom ove nedjelje kriptovaluta je porasla za 3,15 odsto.

Trenutna tržišna kapitalizacija bitkoina iznosi oko 350 milijardi dolara, dok se zlato nalazi na oko 10 biliona dolara.

Sajt Blokčejn je u proteklih godinu dana zabilježio rast otvaranja kriptonovčanika na svojoj kripto berzi od 40,46 odsto. To je oko 18 miliona novih novčanika kreiranih od decembra 2019. godine.

Pročitajte još

Međutim, investitori u bitkoin – poznati po svom neuništivom optimizmu – misle da je ovo samo početak.

Tržišna kapitalizacija bitkoina mogla bi dostići bilion dolara tokom 2021. godine, prema riječima Garricka Hilemana, šefa istraživanja na pomenutom sajtu, ako investitori ozbiljnije shvate status rezervne valute.

Čak i Goldman Saks ozbiljno shvata kriptovalutu, napominjući da predstavlja sve veću prijetnju za zlato.

– Nedavni lošiji učinak zlata u odnosu na realne stope i dolar zabrinuo je neke investitore, zbog toga što bitkoin zamjenjuje zlato kao odabrana zaštita za inflaciju – naveli su u bilješci stratezi predvođeni Džefrijem Krijem.

– Iako se dešava određena zamjena, ne vidimo rast popularnosti bitkoina kao egzistencijalnu prijetnju statusu zlata kao rezervne valute – prenosi njihovu ocjenu Biznis Insajder, piše Blic.

Prihvati notifikacije