Politika

NOVI SKANDAL U VLADI SRPSKE Još jedan ministar prećutao saobraćajku sa smrtnim ishodom, hoćemo li vidjeti i drugu ostavku

Ako je (prećutana) saobraćajna nesreća sa smrtnim ishodom razlog za ostavku, onda Dado Dogan neće biti jedini ministar koji će otići iz nove Vlade Republike Srpske i prije nego što zaduži kabinet.

nova vlada rs
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kako Srpskainfo ekskluzivno saznaje, gotovo isto se desilo i novoimenovanom ministru rada i boračko invalidske zaštite, iz Prijedora, Dragoslavu Kabiću (SNSD).

Naši izvori tvrde da se nesreća desila prije otprilike 15 godina, na putu prema Prnjavoru, a u automobili su bili Kabić i njegov tada najbolji prijatelj.

Pročitajte još

– U nesreći je nastradao prijatelj. Taj momenat je Kabiću zauvijek promijenio život, više nije bio isti čovjek – priča naš sagovornik iz Prijedora.

Kako tvrde naši izvori, Kabić je presuđen za saobraćajnu nesreću, ali zbog protoka vremena nismo uspjeli da saznamo da li je ležao u zatvoru. Prema nekim izvorima, bio je u zatvoru u Foči, a prema drugima je uspio da ova slučaj izbriše iz sudske evidencije.

Dragoslav Kabić
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Pozvali smo Kabića, s namjerom da iz prve ruke provjerimo kako se sve desilo, ali nije bio raspoložen za izjavu.

– To je privatna stvar, zašto pitate? – rekao je.

Kada smo ga podsjetili da je njegov slučaj gotovo isti kao i slučaj ministra Dade Dogana, koji ga je koštao funkcije, Kabić je kratko odgovorio: „Ne bih o tome pričao. Ne mogu vam ništa reći, stvarno. Hvala“.

Podsjećamo, pravi skandal je nastao u tek imenovanoj Vladi Republike Srpske kada je predsjednik Republike, Milorad Dodik, zatražio od premijera Radovana Viškovića da razriješi ministra porodice, omladine i sporta Dadu Dogana iz SP, ako sam ne podnese ostavku. Razlog – navodno niko nije znao da je Dogan 2016. osuđen na godinu dana zatvora za saobraćajku sa smrtnim ishodom 2012. godine. Dogan je juče najavio da će sam podnijeti ostavku.

dado dogan novi ministar
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ostaje da se vidi da li će lider SNSD i predsjednik RS, Milorad Dodik, imati iste kriterijume za sve, odnosno da li će i od svog ministra Dragoslava Kabića zatražiti da se sam povuče. Kako ne bi bio razriješen.

Ovo znači da smo u Vladi RS, koja je imenovana prije samo dva dana, imali čak tri ministra koja su ranije osuđivana. Osim dvojice pomenutih, to je svakako i Petar Đokić, koji je poodavno osuđivan zbog toga što je njegova firma u Brčkom krala impulse od Telekoma RS. Međutim, i Đokiću je ovaj slučaj brisan iz evidencije, tako da je zakonski „čist“.

Dakle, ne postoji zakonska prepreka da bilo ko od njih bude ministar. Ovdje je pitanje da li ista pravila važe za sve, ili samo za Dadu Dogana?

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu