Biznis

NOVI TALAS KORONE POMRSIO KONCE Zbog strogih mjera širom svijeta pale cijene nafte

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara budući da nova ograničenja usljed širenja zaraze kovida-19 povećavaju neizvjesnost izgleda za ekonomski rast i oporavak potražnje za gorivima.

NOVI TALAS KORONE POMRSIO KONCE Zbog strogih mjera širom svijeta pale cijene nafte
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 70 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,62 dolara.

U skoro istom je iznosu smanjena i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 40,35 dolara.

Neke evropske zemlje ponovo uvode policijski čas i mjere zatvaranja kako bi smanjile broj novih slučajeva zaraze korona virusom, piše portal Indeks.

Francuska je tako uvela policijski čas trećini stanovništva, a Britanija će u ponoć vjerovatno uvesti stroža ograničenja u Londonu.

Treći po veličini svjetski potrošač nafte – Indija mogao bi uskoro prestići SAD koji trenutno ima najviše zaraženih u svijetu. Sljedećih sedmica broj zaraženih Indijaca mogao bi značajnije porasti s obzirom na početak perioda velikih praznika.

Ako potražnja osjetno oslabi, OPEC+ neće imati izbora, moraće da prekine povećanje proizvodnje, ako ne želi da ponovo reskira prekomjernu ponudu i pad cijena, ističu analitičari njemačke Commerbanke.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici u septembru su u cjelosti poštovali sporazum o ograničenju proizvodnje, saznaje se iz dva izvora iz OPEC+ uoči sastanka tehničkog odbora grupe.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju za 7,7 miliona barela dnevno, a u januaru 2021. trebalo bi da je poveća za dva miliona barela dnevno.