Banjaluka

NOVINA U GRADNJI ZGRADA Podzemnim kontejnerima žele se riješiti smeća

Grad je uveo novinu kod gradnje stambeno-poslovnih objekata, koja omogućava investitorima da izgrade podzemne kontejnere za odlaganje smeća, a zauzvrat iznos koji ulože u te radove će im biti odbijen od troškova koji su dužni da plate za građevinsku dozvolu.

NOVINA U GRADNJI ZGRADA Podzemnim kontejnerima žele se riješiti smeća
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Nadležni se nadaju da će tom promjenom spriječiti da nastane problem koji muči mnoge građane u stambenim blokovima, a to je nedostatak kontejnera.

Ova promjena je uvedena na jednoj od prethodnih zasjedanja Skupštine grada prilikom donošenja odluke o cijeni radova javne infrastrukture.

Sada je praksa, naprimjer, da kada investitor na određenoj lokaciji mora graditi infrastrukturu koja nedostaje kao što su put, kanalizacija ili vodovod, on sklopi ugovor s Gradom za izgradnju te nedostajeće infrastrukture i onda se ti troškovi njemu odbijaju od građevinske dozvole – rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

Infrastruktura

Dodao je da Grad tako indirektno gradi infrastrukturu preko investitora, te da su to željeli proširiti na druge oblasti.

– Sada postoji mogućnost da, ako investitori to žele i ako to prostorno planska dokumentacija dozvoljava, mogu graditi podzemne kontejnere, a da im se ti radovi odbijaju na isti način kao i u prethodnim slučajevima – naveo je on.

Objašnjava da bi se tako mogao isključiti problem koji imaju mnoge zgrade, a to je da nema dovoljno kontejnera za odlaganje smeća, jer nema dovoljno mjesta na površini za njihovo postavljanje.

– Oni bi u tim slučajevima bili pod zemljom, ne bi zauzumali prostor na površini i bilo bi mnogo urednije. Takve prakse imaju zemlje u okruženju i mi kroz ove promjene u propisima pokušavamo da ih uvedemo i kod nas – precizirao je Bilčar.