Svijet

NOVO OTKRIĆE Imunitet na korona virus mogao bi trajati godinama, možda čak i DECENIJAMA

Imunitet na korona virus mogao bi trajati godinama, a možda čak i decenijama, pokazuje novo istraživanje uglednih naučnika iz laboratorije koja je otkrila da su osobe koje su se oporavile od bolesti Kovid-19 razvile izdržljive nivoe B i T ćelija.

NOVO OTKRIĆE Imunitet na korona virus mogao bi trajati godinama, možda čak i DECENIJAMA
FOTO: SASCHA STEINBACH/EPA

Ove ćelije neophodne su organizmu za borbu protiv virusa i mogu biti prisutne u tijelu veoma dugo.

Istraživači su analizirali uzorke krvi 185 pacijenata u dobi od 19 do 81 godinu, a koji su na početku pandemije bili pozitivni na korona virus, te otkrili da većina njih ima dovoljno imunih ćelija za borbu protiv virusa i sprečavanje ponovne infekcije, piše Klix.

Pored toga, antitijela su se pokazala kao izdržljiva, uz izuzetno slab stepen opadanja, što znači mnogo godina, a potencijalno i decenije zaštite od korona virusa, prenosi Forbs.

Pročitajte još

Iako ovo istraživanje još nije recenzirano, Njujork Tajms ga naziva “najsveobuhvatnijim istraživanjem odgovora imunološkog sistema na korona virus”.

Dopisnica Nju Apurvi Mandavili pojašnjava da će velika većina pojedinaca zaraženih korona virusom biti “jako dugo zaštićena od ponovnih infekcija”, dok vakcine mogu proizvesti još dužu zaštitu imuniteta.

– Vjerovatno nećemo trebati vakcinisati ljude svake godine kao što smo se plašili – piše Mandavili.

Vrijedi podsjetiti da su naučnici nedavno otkrili da ljudi koji su preživjeli virus SARS, koji je takođe uzrokovan korona virusom, i dalje nose važne imunološke ćelije 17 godina nakon zaraze. Istraživači se takođe nadaju da proučavanje antitijela može pomoći u razvoju lijekova za sprečavanje ili liječenje COVID-a-19.