Digitalna Srpska

OBMANE NA INTERNETU Mikrosoft i drugi tehnološki divovi udružili se kako bi smanjili lažni onlajn sadržaj

Adob, Arm, Intel i Mikrosoft najavili su da su dio novog saveza kojem je cilj smanjiti prijevare s mrežnim sadržajem.

OBMANE NA INTERNETU Mikrosoft i drugi tehnološki divovi udružili se kako bi smanjili lažni onlajn sadržaj
FOTO: ALEX PLAVEVSKI/EPA

Zajedno s BBC i platformom za provjeru fotografija Truepik Koalicija za porijeklo i autentičnost sadržaja C2PA,  izradiće otvorene standarde za potvrđivanje porijekla medijskog sadržaja.

– Postoji kritična potreba za rješavanjem raširenih obmana u internetskim sadržajima – koji su sada nadograđeni napretkom u AI i grafikama i brzo se šire putem interneta – rekao je glavni direktor za područje nauke firme Mikrosoft, Erik Horvic, a prenosi Geek.

U zajedničkoj izjavi, firme spominju kako je cilj C2PA pomoći izdavačima, autorima i potrošačima da pronađu porijeklo dijela digitalnih medija sve do njegovog nastanka. U tu svrhu će savez razviti, kako to naziva, specifikacije porijekla sadržaja.

To su tehničke specifikacije koje će identifikovati koji su podaci povezani s određenom vrstom imovine i definisati način na koji se ti podaci predstavljaju i pohranjuju. Još jedan tehnički izazov s kojim će se pozabaviti je identifikovati dokaze o neovlaštenom radu u digitalnim medijima.

Koalicija za porijeklo i autentičnost sadržaja nada da će dovesti proizvođače čipova, novinske organizacije i druge kreatore i potrošače sadržaja da “pokrenu široko usvajanje kroz kontent ekosistem”.