Društvo

Oboljele i bebe od nekoliko mjeseci: U Srpskoj 159 zaraženih morbilama, NAJVIŠE DJECE DO 4 GODINE

 Sedam beba mlađih od jedne godine zaraženo je morbilama u Srpskoj, dok je među oboljelima najveći broj mališana od jedne do četiri godine. Ukupan broj zaraženih je 159.

Oboljele i bebe od nekoliko mjeseci: U Srpskoj 159 zaraženih morbilama, NAJVIŠE DJECE DO 4 GODINE
FOTO: DOCTORKNOWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske su rekli da je najviše prijavljenih slučajeva u Bijeljini 115, zatim Banjaluci 19, Istočno Novo Sarajevo osam, Istočna Ilidža četiri, Ugljevik tri, Kotor Varoš, Pale, Doboj po dva slučaja, dok je po jedan slučaj prijavljen u Mrkonjić Gradu, Prnjavoru, Laktašima i Pelagićevu.

Najveći broj oboljelih je starosti od jedne do četiri godine, čak 68 mališana, dok je među oboljelima i sedam beba mlađih od godinu dana. Među oboljelima od malih boginja ima i 44 djece uzrasta od pet do devet godina -rekli su iz Instituta i dodali da domovi zdravlja u Srpskoj na raspolaganju imaju MRP vakcinu.

-Od ukupnog broja oboljelih od morbila njih šestoro je potpuno vakcinisano, sedam pacijenata još uzrastom nisu za vakcinaciju, dok su ostali nevakcinisani, odnosno nepotpuno vakcinisani ili su nepoznatog statusa – rekli su iz Instituta.

Mladen Grujičić, epidemiolog u Domu zdravlja Bijeljina, rekao je za Nezavisne novine da je kod njih u Bijeljini najveći broj zaraženih od jedne do četiri godine.

Pročitajte još

-Zatim su to djeca predškolskog uzrasta, ali najveći problem je to što je ovaj virus izuzetno zarazan i jako se lako prenosi – rekao je Grujičić i dodao da su malim boginjama zaražene uglavnom osobe koja su nepotpune vakcinisane. Kako je pojasnio, najbolja prevencija je upravo vakcinacija MRP vakcinom, koja je jedini vid zaštite protiv ove bolesti.

Male boginje ili morbile su izuzetno zarazna virusna infekcija, protiv koje postoji efikasna vakcina, MRP, koja je obavezna za svu djecu do sedme godine života, a daje se u dvije doze. Da bi se postigao kolektivni imunitet neophodno je da bude vakcinisano 95 odsto djece. U Republici Srpskoj prvom dozom u 2022. godini vakcinisano je svega 69 odsto mališana, a drugom dozom njih 75 odsto, kažu epidemiolozi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu