Svijet

Očekuje se da budu OBORENI REKORDI: Amerikanci se bore sa "paklenim" vrućinama

Talas vrućina i rekordno visokih temperatura zahvatio je jugozapadni dio SAD tokom protekla tri dana, a u četvrtak se proširio na istok prema Ajovi i Misuriju.

Očekuje se da budu OBORENI REKORDI: Amerikanci se bore sa "paklenim" vrućinama
FOTO: N. MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Nacionalni meteorološki centar izdao je upozorenje za Jugozapad, uključujući Arizonu, južnu Nevadu, veliki dio Kaliforije i Jute, javio je Rojters.

Upozorenje na ekstremno visoke temperature izdato je i za Kanzas, Nebrasku, Ajovu i Misuri.

Temperature se u protekla tri dana kreću oko 38. podeoka Celzijusove skale, što je od 10 do 20 stepeni iznad prosjeka za ovo doba godine.

Očekuje se da budu oboreni brojni rekordi, pri čemu se u Finiksu predviđa temperatura od 47 stepeni, Kaliforniji 42, dok bi u Las Vegasu živa u termometru trebalo da dostigne 45 stepeni Celzijusa.

Kako navodi Rojters, u kalifornijskom Nacionalnom parku Dolina smrti, jednoj od najtoplijih tačaka na planeti, u srijedu je zabilježeno rekordnih 54 stepena.

Dok su klima uređaji non stop uključeni u kućama i firmama, vlasti Teksasa i Kalifornije pozvale su potrošače da ove sedmice štede električnu energiju kako bi smanjili pritisak na prenapregnutu mrežu i izbegli isključenja i nestanak struje.

Vrućine su donijele i šumske požare u SAD, ali najveći dio njih ili bar 50 odsto je lokalizovano, prenosi Rojters.

Očekuje se da zahlađenje stigne u nedjelju, navode meteorolozi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije