Svijet

Rekordne temperature u SAD: U Dolini smrti izmjerena 54,4 stepena, slično se očekuje i narednih dana

Na zapadu Sjedinjenih Američkih Država vrućine su ekstremne, a sljedećih se dana u Kaliforniji i Nevadi očekuju rekordne temperature.

Rekordne temperature u SAD: U Dolini smrti izmjerena 54,4 stepena, slično se očekuje i narednih dana
FOTO: SASHENKA GUTIERREZ/EPA

To se događa nekoliko sedmica nakon što je toplotni val pogodio sjever SAD koji je doživio najtopliji juni u istoriji. U Dolini smrti u Kaliforniji u petak su izmjerena 54,4 Celzijusova stepena i slična se vrućina očekuje i ovaj vikend.

Pročitajte još

Milioni ljudi u SAD žive pod upozorenjem na ekstremnu vrućinu. Nacionalna meteorološka služba stanovnicima je savjetovala da piju puno vode i borave u klimatizovanim prostorima.

Temperatura u Dolini smrti u petak se podudarala s onom zabilježenom u avgustu 2020., za koju neki tvrde da je najviša temperatura ikad pouzdano zabilježena na Zemlji. Temperatura od 56,7 Celzijusovih stepeni registrovana je 1913., ali to osporavaju klimatski stručnjaci, piše Avaz.

Vatrogasci, koji se bore s brojnim šumskim požarima u regiji, kažu da je zrak toliko suh da većina vode koju helikopter ispusti kako bi ugasio plamen ispari prije nego što padne na tlo.

Prihvati notifikacije