Politika

"Očekujem da prosjek bude 710 EVRA" Vučić najavio povećanje plata i penzija u Srbiji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u idućoj godini povećanje penzija do 18 odsto, a plata između 12 i 14 odsto, pri čemu će znatno biti povećan minimalac, tako da očekuje da u martu prosječna plata u Srbiji bude 710 evra.

"Očekujem da prosjek bude 710 EVRA" Vučić najavio povećanje plata i penzija u Srbiji
FOTO: BUDUCNOSTSRBIJEAV/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Vučić je rekao novinarima da će penzioneri imati vjerovatno najveće povećanje penzija u posljednjih nekoliko decenija, i to u dva navrata jedno ove godine u novembru ili decembru, a drugo od 1. januara 2023. godine.

– Povećanje kumulativno neće biti manje od 17 do 18 odsto, što je neverovatno u ovakvim uslovima. Najkasnije sa 1. januarom minimalo povećanje penzije će biti od 17 do 18 odsto. A mi očekujemo 18,2 odsto – naveo je Vučić.

Pročitajte još

Što se tiče plata i minimalaca, Vučić je rekao da će se nastojati da bude znatno povećan minimalac, ali na teret države, koja će dati 300 miliona evra.

– Biće veliko povećanje minimalca, ali ne takvo da bi ugrozilo dolazak stranih investitora. Biće povećanje iznad 12, 13, možda, i 14 odsto. Očekujemo da prosječne plate u martu 2023. godine budu preko 710 evra na nivou Srbije. Biće značajno dvocifreno povećanje i u javnom sektoru – najavio je Vučić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju sektora “Be pet” obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do tunela Straževica. 

Prihvati notifikacije