Društvo

“Očekujemo rast prosječne plate iznad 10 odsto” Mišićeva objašnjava zašto se u januaru na primanjima nije osjetio novi minimalac

Prosječna neto plata isplaćena u Republici Srpskoj u januaru iznosila je 1.312 KM i nominalno je veća za 0,6 odsto u odnosu na decembar prošle godine, a efekat povećanja minimalca na prosječna primanja radnika biće poznat krajem marta.

“Očekujemo rast prosječne plate iznad 10 odsto” Mišićeva objašnjava zašto se u januaru na primanjima nije osjetio novi minimalac
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najviša prosječna neto plata od 1.758 KM u januaru je isplaćena u oblasti finansijskog i djelatnosti osiguranja, a najniža u građevinskom sektoru i to 981 marku.

Statističari su izračunali da je prosječna bruto plata isplaćena u januaru iznosila 2.001 KM.

Pročitajte još

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić pojasnila je da u podacima o platama isplaćenim u januaru nisu vidljivi realni efekti povećanja minimalca sa 700 na 900 KM jer se januarska plata nije mogla isplatiti u istom mjesecu.

– Riječ je o plati koja je zarađena u decemrbu, a isplaćena u januaru. Plus ako je recimo bilo kašnjenja u isplatama od ranijih mjeseci, to je takođe uračunato u to. Novoobjavljeni podaci nemaju veze sa rastom minimalca. Realne pokazatelje o efektima povećanja najniže plate imaćemo u martu, kada budu objavljeni podaci o isplatama u februaru. Očekujemo da rast prosječne plate bude iznad deset odstopojasnila je Mišićeva, piše Glas Srpske.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije