Magazin

Od boje kose i očiju do temperamenta: Ove 3 osobine djeca mogu NASLIJEDITI OD UJAKA, a evo i zašto

Iako je nasleđivanje osobina složen proces koji zavisi od mnogih faktora, istraživanja su pokazala da bebe nasljeđuju određene karakteristike od ujaka.

dijete u naručju
FOTO: FREEPIK

Genetska sličnost

Ujaci dijele određeni procenat gena sa svojim sestrama (majkom djeteta), što znači da postoji mogućnost da dijete naslijedi neke karakteristike ili predispozicije od svog ujaka.

Fizičke karakteristike

Dijete može naslijediti određene fizičke karakteristike poput boje kose, boje očiju, oblika lica, visine ili građe tijela koje su prisutne u genima ujaka, prenosi N1.

Pročitajte još

Karakterne osobine

Dok geni igraju ulogu u formiranju ličnosti, okruženje i vaspitanje takođe igraju ključnu ulogu. Ipak, postoji mogućnost da dijete naslijedi određene karakterne osobine koje su prisutne kod ujaka.

Recimo – temperament, tj. sklonosti prema određenim emocionalnim reakcijama i ponašanjima. Ujak može dijeliti određene genetske faktore s majkom koji utiču na temperament, što može uticati na naslijeđeni temperament djeteta.

Iako inteligencija djeteta nije jednostavno naslijeđena, postoji genetska komponenta koja može uticati na kognitivne sposobnosti djeteta. Ako ujak ima određene genetske varijacije povezane s kognitivnim funkcijama, postoji mogućnost da će se te varijacije prenijeti na dijete.

djevojčica i dječak
FOTO: FREEPIK

Beba od ujaka može da naslijedi i predispozicije prema određenim ponašanjima, na primjer, sklonost ka određenim hobijima, aktivnostima ili stilovima učenja. Ako ujak ima izražene sklonosti prema određenim aktivnostima ili interesima, postoji mogućnost da će dijete naslijediti te predispozicije.

Tu je i osjetljivost na stres. Genetski faktori mogu uticati na način na koji se osoba nosi sa stresom i emocionalnim izazovima. Ako ujak ima određene genetske varijacije povezane s osjetljivošću na stres, postoji mogućnost da će te varijacije biti prisutne i kod djeteta.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu