Politika

"Od izbora iduće godine zavisi sudbina BiH" Dodik smatra da članovi CIK treba da podnesu ostavku, ili da BUDU SMIJENJENI

Na sjednici Izvršnog komiteta SNSD u proširenom sastavu je razgovarano i o situaciji u BiH uz ocjenu da je ona složena, izjavio je lider stranke Milorad Dodik.

"Od izbora iduće godine zavisi sudbina BiH" Dodik smatra da članovi CIK treba da podnesu ostavku, ili da BUDU SMIJENJENI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nesposobnost da FBiH formira Vladu govori o ambijentu koji dolazi sa te strane. Osnovni cilj jeste priča o reformi izbornog zakonodavstva. Mi smo formirali ekipu ljudi, stručnjaka za tu oblast i mi ćemo naš stav artikulisati u pojedinostima. Čekamo da vidimo sudbinu razgovora koji su bazični za FBiH, u vezi sa izbom članova Predsjedništva BiH. Naš stav ostaje isti, to je da RS ostaje pri neposrednom izboru (na direktnim izborima) člana Predsjedništva BiH. Ne možemo da prihvatimo da to bude birano u Parlamentu rekao je Dodik.

On je rekao da ne zna da li će se o tome uspjeti dogovoriti u Federaciji, ali je naglasio da od toga rješenja zavise i druge izmjene izbornog zakonodavstva.

Pročitajte još

– Inače, IK SNSD očekuje da će se otvoriti pitanje odgovornosti CIK BiH za štete koje su nanesene u ovom izbornom procesu. Smatramo da oni treba da budu smijenjeni, da podnesu ostavke, da daju šansu da se u legitimnom procesu izabere nova CIK koja će biti odgovorna za provođenje izbora koji će biti delikatni. Ja vjerujem da će od ih izbora iduće godine zavisiti sudbina BiH – poručio je Dodik.

On je dodao da će SNSD predložiti da poslanički mandat pripadne stranci, bez preferencijalnih procedura, „jer se pokazalo da je to najveći osnov za političku korupciju u BiH“.

– Naravno, važni su poslanici, ali partija predlažu te ljude i normalno je da partija ostane odgovorna za tako nešto. Sve do toga na koji način urediti glasačko mjesto. Mi jesmo za to da sve bude transparentno, da se onemoguće bilo kakve spekulacije. Ali, nismo za digitani proces koji se pokazao spekulativan u samoj Americi koja se tretira kao zemlja sa najvećom demokratijom u svijetu. Upravo taj metod je doveo do nejasnoća i problema – smatra Dodik.

Prihvati notifikacije