Politika

OD MILJENIKA DO ČETNIKA Srebrenica i gej parada kao NAGAZNE MINE za Draška Stanivukovića

Mlad, hrabar, pun energije, čovjek koji će donijeti velike promjene – hvalospjevi su kojima su mediji u cijeloj BiH i regionu dočekali izbronu pobjedu Draška Stanivukovića u Banjaluci.

OD MILJENIKA DO ČETNIKA Srebrenica i gej parada kao NAGAZNE MINE za Draška Stanivukovića
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ali, za samo nekoliko dana miljenik se preobrazio u “četnika”, “nacionalistu” i “homofoba”, pogotovo u sarajevskim medijima.

U drugom dijelu BiH, tamo gdje stanuje njegovo biračko tijelo, nijedan od ovih epiteta, za većinu, nije problematičan. Naprotiv.

Ipak, činjenica je da “student koji je pobijedio Dodika” više nije ultimativni miljenik sedme sile.

Spotakao se već u prvim pobjedničkim nastupima na najgledanijim TV emisijama u regionu.

Očigledno nije bio spreman za “mine”, koje je, kao ozbiljan političar, morao očekivati.

“Čiča – miča, gotova je priča”

Prvo je u nastupu za N1 u Zagrebu, u emisiji “Pressing”, izjavio da se u Srebrenici nije dogodio genocid, nego “veliki zločin i tragedija”.

Na pitanje voditelja kako komentariše to što je Haški tribunal osudio Radovana Karadžića i Ratka Mladića za najteže ratne zločine, Stanvuković je “spremno” odgovorio: “Ne priznajem ja od tog suda ništa!”

– Neću da komentarišem taj sud, koji je nanio veliku političku štetu mom narodu. To je za mene “čiča – miča, gotova je priča” – rekao je Stanivuković.

Naravno, dočekan je “na nož” u Sarajevu, kao “negator genocida” i gori četnik od Dodika.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U tom kontekstu se po društvenim mrežama čak pronijela interpretacija da je Stanivukovič za Srebrenicu rekao “čiča – miča, gotova je priča”, što je mladi gradonačelnik demantovao.

U Banjaluci i Republici Srpskoj za ovakve stavove su ga prozivali tek vrlo, vrlo rijetki novinari i aktivisti, od većine već odavno javno osuđeni kao “soroševci”, “domaći izdajnici” i “strani plaćenici”.

Gej parada u Banjaluci

Druga mina na koju je nespremno nagazio Stanivuković jeste pitanje prava LGBT osoba i mogućnosti da se gej parada održi u Banjaluci.

Stanivuković je tu bio rezolutan.

Pročitajte još

– Dok sam ja gradonačelnik, toga u Banjaluci neće biti – rekao je na sarajevskoj Face televiziji, uz objašnjenje da je on Srbin i pravoslavac, te da “gej parada nije u duhu naroda kojem pripada.”

– Mislim da je jedna gej parada dovoljna u Sarajevu, za čitavu zemlju – rekao je Stanivuković, koji se u predizbornoj kampanji obećao da će “osloboditi Trg Krajine” i da će svi građani moći da protestuju na ulicama Banjaluke.

Ispostavilo se da, ipak, nije mislio na baš sve građane.

Ova njegova izjava dočekana je u Banjaluci s mnogo više negativnih komentara nego ona o Srebrenici i Mladiću, ali opet uglavnom od strane “soroševaca” i “izdajnika”.

U jednom od brojnih komentara na društvenim mrežama, na stav da je “jedna gej parada dovoljna za cijelu BiH”, jedna Banjalučanka je odgovorila: “A ti, gradonačelniče, kad preuzmeš funkciju, uzmi jednu platu, jedna je dovoljna, šta će ti plata svaki mjesec”.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Branioci LGBT prava u Banjaluci našli su se na udaru prijetnji i govora mržnje, sugrađana koji se zalažu za “normalno društvo” i “zdravu porodicu”, a protiv – zna se kakvih – “bolesnika”.

Očigledno, ni mladi gradonačelnik, a ni mnogi njegovi birači, ne znaju da su na prvoj gej paradi u BiH, onoj održanoj prošle godine u Sarajevu, u prvim redovima bili Prijedorčani i Banjalučani.

Iznenađen “nezgodnim” pitanjima

Stanivuković, naviknut na naklonost većina medija, očigledno je bio neprijatno iznenađen “nezgodnim” pitanjima, koje su mu novinari postavljali nakon izbora.

– Izabran za gradonačelnika, a najmanje pitan za to! To nije moja odgovornost, nego odgovornost medija koji žele samo dobar naslov, senzaciju i čitanost po svaku cijenu, a uz sve to da zadovolje apetite nacionalnih politika koje predstavljaju – napisao je Stanivuković na svom Fejsbuk profilu.

Изабран за градоначелника, а најмање питан за то! То није моја одговорност, него одговорност медија који желе само добар…

Posted by Драшко Станивуковић – Draško Stanivuković on Monday, November 30, 2020

Stanivuković je dodao da se zalaže za “ekonomski patriotizam”, a da je proglašen nacionalistom samo zato što ne prihvata “usku košnicu površnih analiza prošlosti”.

Pročitajte još

– Oni narod kojem pripadam stavljaju u negativan položaj, u lancu raznih ,,priznanja’’ koja se od nas traže u konačnosti treba da znače i ukidanje Republike Srpske, koja je za nas trajna, neupitna i koju ćemo kroz sve buduće dane, godine i decenije zajedno graditi i jačati – poručio je Stanivuković.

Analitičari smatraju da novinari tokom kampanje, možda i namjerno i blagonaklono, nisu presretali Stanivukovića pitanjima na kojima je mogao da se oklizne, ali da svaki ozbiljan političar mora očekivati da ga, kada pobijedi u najvećem gradu u RS, pitaju šta misli o Srebrenici, ratnim zloičinima i gej paradi.

Pogotovo političar koji tako glasno najavljuje promjene, mora imati spremne odgovore na to.

Međutim, pitanje je kakvog su dometa promjene koje donosi smjena generacija.

Tabui koji se ne diraju

Još prije izbora banjalučki kolumnista Srđan Puhalo, inače po struci doktor socijalne psihologije, jasno je rekao kako se u Republici Srpskoj sigurno gube izbori.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nedavno je ponovio koje tabue Stanivuković nije smio dirnuti.

– Ako želite ozbiljno da se bavite politikom u Republici Srpskoj, onda neke stvari nikako ne smijete da prihvatite, a to su: da se u Srebrenici desio genocid, da je haški Tribunal pravedan prema Srbima, da kritikuješ Srpsku pravoslavnu crkvu i da podržavaš održavanje Parade ponosa u Republici Srpskoj – napisao je Puhalo na svom blogu.

A da li su građani koji su glasali za Draška Stanivukovića razočarani?

Većina nije. Naprotiv, vjerovatno su očarani patriotskim i antigej pohodom mladog gradonačelnika.

Treba svakako imati na umu i one koji, zapravo, nisu glasali za Stanivukovića, nego protiv Dodika, a i to je vrlo šarolika grupacija.

Stav nekih među njima oslikava kratki Fejsbuk status mlade banjalučke novinarke i aktivistkinje Vanje Stokić.

Juče sam glasala za Draška i danas se radujem što je pobijedio.Oj Milorade, na šta me natjera…

Posted by Vanja Stokić on Monday, November 16, 2020

– Juče sam glasala za Draška i danas se radujem što je pobijedio. Oj Milorade, na šta me natjera – napisala je Stokićeva dan nakon izbora.