Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

OD NAJLJEPŠE ŽENE IZ KRAJA DO MONSTRUMA Rasporila drugaricu i uzela joj BEBU IZ STOMAKA

Hronika
Autor:

Foto: EL Predstavlja/Youtube/Screenshot

Za Šefku Hodžić već desetljećima kažu da je najmonstruznija žena ubica s Balkana u istoriji.

Njenom jezivom zločinu zbog kojeg je bila osuđena na smrt strijeljanjem prethodio je težak život s mužem pijancem, koji je svojevremeno izbacio iz kuće jer nije mogla da zatrudni.

Vrijeme nakon Drugog svjetskog rata nije bilo povoljno za žene, naročito u siromašnim dijelovima zemlje, zabitim selima gdje nije bilo ni škole, pa tako ni Šefka iz sela Jusići u BiH nije završila ništa osim dvogodišnjeg kursa opismenjavanja.

Šefka, najljepša žena iz kraja, se tako sa 17 godina udala za Nedžiba Hodžića 1960. godine. Prve godine braka nisu bile nasilne, ali šest godina kasnije brak je za siromašan par postao pravi pakao.

On se svaku veče opijao u lokalnoj gostionici i teturajući se vraćao ili sam ili bi ga donijeli. Kakav je brak bio govori i podatak da su ga jednom u selu pitali tuče li svoju ženu, na što im je Nedžib odgovorio: “A što vi svoju ne tučete?”. Šefka se jednom pokušala ubiti, ali ju je vidio susjed i spriječio.

Međutim, istraumatizovana pritiskom sredine da mora postati majka Šefka se skroz pogubila i odlučila lažirati trudnoću tako što je ispod haljine nosila jastuk i tako hodala po selu.

Nije imala nikakvu ideju šta će reći ljudima za devet mjeseci, ali je tako uspjela barem na neko vrijeme zaustaviti “neugodna” pitanja o tome kad planira postati majka.

Kako su mjeseci prolazili Šefka je postajala sve nervoznija, jer se po selu naveliko pričalo da će Šefka roditi. Na kraju se u oktobru 1969. godine dogodila kobna veče kada je Šefka počinila najgori zločin tadašnje Jugoslavije. U isto vrijeme kada je Šefka glumila trudnoću njezina prijateljica Alija Hasanović bila je trudna i početkom oktobra je trebala roditi. Šestog oktobra u selu se održavala proslava i te su se večeri Šefka i Alija družile, a Alija joj je ispričala kako su pri kraju izgradnje svoje kuće. Kasnije naveče Alija se nije vratila kući.

Dok su seljani tražili Aliju, selom se pronijela vijest da je Šefka rodila. Žene su se brzo okupile u Šefkinoj kući, a potraga za Alijom se nastavila. Šefku su zatekli kako leži u krevetu sva mokra, a naručju drži bebu. Nakon što su se sve okupile htjele su oprati bebu, ali su shvatile da je beba mrtva. Sutradan ujutro selo je ostalo u šoku, jer je pronađeno Alijino mrtvo tijelo u njivi – bila je izmasakrirana, trbuh joj je bio rasporen, a bebe nije bilo. Nakon pronalaska tijela, istražioci nisu znali otkud bi krenuli s istragom, a tijelo joj je prebačeno u Zvornik.

Nikome nije bilo jasno ko bi mogao počiniti takav gnusni zločin, a misteriju je uskoro riješio ljekar patolog Milan Vušić. Istražnom sudiji je savjetovao da provjeri žene koje su na taj dan prijavile porod.

Naime, Vušić je bio siguran da je zločin počinila neka žena koja nije mogla roditi, a jako je htjela dijete. Istražioci su vrlo brzo zakucali i na Šefkina vrata, za koju je nakon ginekološkog pregleda utvrđeno da nije rodila.

U maju 1970. godine Šefka je na Okružnom sudu u Tuzli osuđena na smrt strijeljanjem, ali je na kasnijem ponovljenom suđenju kazna smanjena na 20 godina zatvora.

Stručnjaci koji su se bavili njenim slučajem složili su se kako uzrok ovakvog zločina leži upravo u običajima jedne zajednice, odnosno činjenici da je živjela u društvu u kojem je bio grijeh ako žena ne može roditi.

Nakon izlaska iz zatvora Šefka Hodžić je promijenila identitet, zna se da je jedno vrijeme živjela u Srbiji, a nakon toga joj se gubi svaki trag, piše Express.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO