Kultura

Od plagijata do namještanja pobjeda: Svi skandali takmičenja "Pjesma za Evroviziju", prvi bio u BiH 1999. godine

Skandali su oduvijek pratili festivale, pa tako i Evroviziju- od prozivki da su pjesme plagijati do optužbi za namještanje pobjeda. Tako su i ove godine regionalni izbori za Evroviziju uzburkali javnost.

Evrovizija
FOTO: ADAM VAUGHAN/EPA

Prva zemlja koju je zatresao svojevrsni skandal jeste Slovenija. Naime, iako su Slovenci najavljivali takmičenje, nije ga bilo, nego je, umjesto toga, stručni žiri odabrao Saru Briški Cirman, umjetnički Raiven, da predstavlja zemlju na Evroviziji.

No, tu se dogodilo, čini se, nešto sumnjivo, a glavni urednik tamošnjeg takmičenja Vanja Vardjan podnio je ostavku jer je počela istraga o nepravilnostima u vezi s takmičenjem i odabirom slovenske pjesme.

Pročitajte još

Nula poena

U Srbiji se, takođe, digla velika prašina u vezi s glasanjem žirija kada je favorit publike Breskvica s pjesmom „Gnijezdo orlovo“ od nekih članova žirija dobila i nula poena. Fanovi su prijetili članovima žirija, a naročito je deblji kraj izvukla reperica Sajsi Mc, koju su diskreditirali u raznim objavama. Na kraju se čak najavljivao i protest koji je bezuspješno završen jer se skoro niko na njemu nije pojavio, prenosi Avaz.

FOTO: OLIVER BUNIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER
FOTO: OLIVER BUNIĆ, SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

I u Hrvatskoj je bilo zamjerki na glasanje stranog žirija, koje je ove godine uvedeno u ovoj zemlji, a naročito nakon što je italijanska članica žirija favoritu i naposljetku pobjedniku Baby Lasagni dala nula poena.

Ipak, najveći skandal bila je loša organizacija na koju su gledaoci i fanovi upozoravali tokom cijele sedmice održavanja Dore – od lošeg ozvučenja do falševa učesnika.

Pao sistem

Hari Mata Hari
FOTO: SNEŽANA KRSTIĆ / RINGIER

Nisu ni Bosnu i Hercegovinu ni naš izbor zaobišli skandali. Kako Bosna i Hercegovina od 2016. ne učestvuje na Evroviziji, ostaje nam da se podsjećamo nekih ranijih godina.

Prvi skandal desio se 1999. na festivalu „Vaš šlager sezone“, s kojeg je pobjednik išao na takmičenje u Izrael. Pobjedu je odnio Hari Mata Hari s pjesmom „Starac i more“, ostavljajući iza sebe Dinu Merlina na drugom, a grupu „Seven up“ s velikim hitom „Daj spusti se“ na trećem mjestu.

Nekoliko dana poslije takmičenja otkriveno je kako je pobjednička pjesma već ranije izvođena te je, prema propozicijama takmičenja, disfalikovana te je u Jerusalem otišao Dino Merlin s pjesmom „Putnici“.

Godine 2003. u Skenderiji je održan veliki izbor i tada je navodno pao sistem za glasanje, nakon čega je glasao žiri, a pobjedu je ispred Deena i pjesme „Taxi“ odnijela Mia Martina Barbarić s pjesmom „Ne brini“.

Još jedan skandal bio je interni izbor Vukašina Brajića za Evroviziju 2010. Njega su izglasali članovi stručne komisije. Dobar dio javnosti ignorisao je njegov odlazak na Evroviziju , a u zemlji se nije mogla osjetiti euforija.

Izbor uoči raspada zajednice

Veliki skandal desio se 2006. godine, kada su Srbija i Crna Gora birali svog predstavnika. Naime, svi članovi žirija iz Crne Gore dali su poene samo učesnicima iz svoje zemlje, dok je žiri iz Srbije davao pjevačima iz Crne Gore „sitne“ poene.

Publika u „Sava centru“ u Beogradu je negodovala, izviždala je crnogorski žiri i pobjednike, crnogorsku grupu „No name“, tražeći svoje favorite – grupu „Flamingosi“, koji su završili na drugom mjestu. Na kraju niko nije otišao na Evroviziju u Atinu.

Ubrzo se državna zajednica Srbije i Crne Gore raspala.

“Pjesma za Evroviziju 2024.” biće održan od 7. do 11. maja u Štokholmu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu