Kultura

(VIDEO) Cvijet koji je zaštićen zakonom: Pjesma kojom će se prestaviti Teya Dora na “Beoviziji 2024” ima posebno značenje za Srbiju

Pjevačica Teya Dora nalazi se u užem krugu favorita na Beoviziji 2024, a svojom pjesmom „Ramonda“ plasirala se u finale ovog muzičkog takmičenja.

Teya Dora
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Pjesma kojom se Teya Dora bori za odlazak u Malme ima posebnu simboliku za Srbiju i srpski narod.

Prepoznatljivi cvijet ljubičastih latica, Natalijina ramonda, simbol je Dana primirja u Prvom svjetskom ratu koji se obilježava 11. novembra.

Upravo tog dana je 1918. godine u Francuskoj potpisano primirje koje je bilo na snazi do zaključenja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine kada je formalno okončan Prvi svjetski rat.

Ramonda raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe protiv bugarskih snaga tokom pripreme proboja Solunskog fronta, uvoda u oslobađanje Srbije u Prvom svjetskom ratu.

Pročitajte još

Natalijina ramonda otkrivena 1882. godine

Natalijina ramonda je zapravo treća otkrivena vrsta iz reda ramondi.

Prethodne dvije otrkivene su „Srpska ramonda“ koju je na Rtnju našao Josif Pančić, i „Ramonda myconi“ – endemska vrsta na Pirinejskom poluostrvu.

Zavod za zaštitu prirode Srbije pominje da je Natalijinu ramondu 1882. godine, u Jelašničkoj klisuri nadomak Niša, otkrio lekar i botaničar Sava Petrović, dvorski ljekar kralja Milana Obrenovića.

Zbog djela Srbije u kom je otkrio taj cvijet želio da ga nazove „Niška ramonda“, ali je ipak odlučio da ga nazove po kraljici Nataliji Obrenović.

Ramonda zaštićena zakonom

Teya Dora
FOTO: RTS/SCREENSHOT

Ramonda je u Srbiji zaštićena zakonom klasifikovana je kao „strogo zaštićena vrsta“, što znači da je strogo zabranjeno i kažnjivo njeno sakupljanje i narušavanje staništa.

Opstanak te vrste ugrožavaju mikroklimatske promijene u njenom staništu, infrastruktura, urbanizacija, izgradnja brana u klisurama i kanjonima, sakupljanje tih cvijetnih biljki radi gajenja na drugom mjestu.

Zaštićena područja Natalijine ramonde su Park prirode „Sićevačka klisura“, Specijalni rezervat prirode „Jelašnička klisura“, Specijalni rezervat prirode „Suva planina“, Nacionalni park „Šar planina“.

Ovu biljku nazivaju i cvijet-feniks jer se tokom sušnog perioda osuši, da bi sa prvom kišom ona ponovo „oživjela“ i procvjetala u punom sjaju, prenosi Blic.

Prognoze na kladionicama

Sudeći po društvenim mrežama publika je odabrala svoje favorite, a prognoze na kladionicama uveliko stoje.

Ipak, Anđela Ignjatović Breskvica i njena pjesma “Gnezdo orlovo” još uvijek se nalaze na prvom mjestu za pobjedu, iza nje je Teya Dora, koja se predstavila pjesmom “Ramonda”, zatim i Konstrakta sa numerom “Novo, bolje”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije