Politika

OD SJEVERA DO JUGA Na protestima u Subotici muzika, kolonu u Nišu zaustavila Žandarmerija

Peti dan protesta nezadovoljnih građana načinom na koji se država bori protiv korona virusa, protiče mirno. Protesti se održavaju u Beogradu, Subotici, Novom Sadu i Nišu.

OD SJEVERA DO JUGA Na protestima u Subotici muzika, kolonu u Nišu zaustavila Žandarmerija
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

U Beogradu je primjetan manji broj ljudi nego prethodnih večeri, a među demonstrantima ima i vjernika koji protestuju zbog potapanja valjevske gračanice, ali i pristalica bivšeg člana Dveri Srđana Noga, kao i običnih građana koji žele mirno da protestuju.

Poslije Beograda, među prvim gradovima u Srbiji pobunio se i Novi Sad. Novosađani su se okupili oko 19 sati na Trgu slobode, da bi nakon govora Mirana Pogačara krenuli u protestnu šetnju.

Novosađani blokirali policijsku stanicu

Demostranti su u Novom Sadu došli, nešto poslije 20 sati, do policijske stanice koju su blokirali u Radničkoj ulici. Uzvikuju parole “Pođite sa nama”. Prije toga ispred spomenika Žrtvama racije na Keju poručili “Smrt fašizmu” i nastavili.

Foto: Nenad Mihajlović/RAS Srbija
Foto: Nenad Mihajlović/RAS Srbija

Protest u Novom Sadu polako se privodi kraju. Dio mladih je ostao na Trgu slobode i sluša muziku, drugi je krenuo u šetnju ka Futoškoj pijaci. Niko od govornika nije pozvao prisutne da se sutra ponovo okupe, za sada je dogovor da ko hoće, sutra ide na proteste u Beograd, piše Blic.

Pištaljke i muzika u Subotici

Foto: Biljana Vučković/RAS Srbija
Foto: Biljana Vučković/RAS Srbija

U Subotici je u 20 časova počeo treći miran protest. Ispred Gradske kuće, na platou kod Plave fontane građani stoje i razgovaraju. U pozivu na društvenin mrežama pozvani su uz molbu da nose maske i drže distancu. Na razglasu se pušta muzika i povremeno se čuju pištaljke. Protesti u Subotici, naveli su organizatori, održavaće se subotom i petkom od 20 sati.

Nišlije zaustavila Žandarmerija

Nišlije su se i večeras okupile ispred Skupštine grada u Ulici Nikole Pašića odakle su krenuli u protestnu šetnju. Protestna kolona je večeras prvi put krenula preko Bulevara 12. februar. Protesti protiču bez incidenata. Prije polaska u šetnju upućen je apel protestantima da ne napadaju policiju.

Mi smo mirno i dostojanstveni građani koji se samo bore za svoja prava – rečeno je na protestu.

Foto: Branko Janačković/RAS Srbija
Foto: Branko Janačković/RAS Srbija

Demonstranti se kreću Bulevarom 12. februar ka auto-put skandirajući “auto-put”. Međutim, kordon Žandarmerije postavljen ja na Bulevaru tako da su oni zaustavili protestnu kolonu. Demonstranti su zato odlučili da – sjednu. Skandiraju “Isti smo narod i skinite štitove”.