Društvo

VTP potvrde se ne uvode u FBiH: Dolazak zdravstvenih radnika na posao nije ničim uslovljen

U Federaciji BiH od sutra nisu na snazi nove mjere, koje podrazumijevaju pravilo VTP - vakcinisan-testiran-prebolio.

VTP potvrde se ne uvode u FBiH: Dolazak zdravstvenih radnika na posao nije ničim uslovljen
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U originalnoj vijesti preuzetoj sa Srne objavili smo da će od 20.12. početi da važe nove mjere, koje su značile da će zaposleni u zdravstvenom i socijalnom sektoru, te javnim upravama, morati da imaju ispunjen jedan od ova tri uslova pri dolasku na radno mjesto.

Kako je analizirao sajt raskrinkavanje.ba, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Marina Bera nije rekla kako je odlučeno da se od sutra uvedu VTP potvrde.

FOTO: CAROLINE BREHMAN/EPA
FOTO: CAROLINE BREHMAN/EPA

Marina Bera, pomoćnica federalnog ministra zdravstva, koja je predstavljena kao izvor informacije, nije davala izjave za medije u vezi sa VTP pravilom niti 19. decembra, niti prethodnih dana.

Izjava Marine Bere, koja je citirana u člancima u decembru, zapravo je nastala u novembru, nakon sjednice Vlade FBiH. Tekst sa njenom izjavom objavljen je 18.11 i na stranici Vlade. Tada su i mnogi mediji prenijeli njenu izjavu u kojoj uvođenje VTP pravila najavljuje za 20. decembar, objašnjava raskrinkavanje.ba.

Zbog svega navedenog portal Srpskainfo je uklonio njenu izjavu.

Pročitajte još

Ipak, na sjednici Vlade održanoj 2. decembra donesen je zaključak kojim je preporučeno vladama kantona da u skladu sa epidemiološkom situacijom u kantonima uvode VTP pravilo, a prethodna odluka je stavljena van snage, podsjeća raskrinkavanje.ba.

Nakon što je u medijima 19.12.2021. objavljena tvrdnja da se od 20. decembra uvodi pravilo VTP na teritoriji Federacije BiH, Vlada FBiH objavila je demanti. Saopšteno je, između ostalog, da je navedena izjava Marine Bere data u novembru 2021, prije nego je Vlada FBiH stavila odluku o uvođenju VTP pravila na cijeloj teritoriji FBiH van snage.

Portal Srpskainfo je nakon objavljivanja prvobitne vijesti, koji je raskrinkavanje.ba ocijenilo kao prenošenje lažne vijesti, objavio i demanti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu