Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Od svinjskog gripa obolio muškarac iz Tešnja

Društvo
Autor:

Foto: Profimedia

Sve više građana obolijeva od sezonskog i takozvanog svinjskog gripa (H1N1). Čak pet pacijenata u Kantonalnoj bolnici Zenica ima simptome svinjske gripe i njihovi nalazi poslani su u Sarajevo na potvrđivanje.

Ovo je potvrdio Ednan Drljević, načelnik Odjeljenja za infektivne bolesti zeničke bolnice.

– Trebali smo dobiti nalaze da se potvrdi ili otkloni sumnja na H1N1, ali nismo. Imamo tri pacijenta na respiratoru i postoji sumnja da su zaraženi virusom H1N1, ali još nemamo potvrdu. Za još dva pacijenta, takođe, očekujemo nalaze iz Sarajeva za koje sumnjamo na H1N1 – kaže Drljević.

Ističe da su imali jedan potvrđen slučaj svinjskog gripa, ali na zahtjev pacijenta liječenje je nastavljeno u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

– Kod jednog pacijenta, muškarca iz Tešnja, potvrđeno je prisustvo virusa gripa H1N1. Lično sam potpisao odobrenje za liječenje izvan Kantona i to je za sada jedini potvrđen slučaj gripe H1N1 kod nas – pojašnjava Drljević, prenosi Avaz.

Kada je riječ o sezonskom gripu, prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, još dva pacijenta preminula su u Republici Srpskoj u posljednja dva dana od teške akutne respiratorne infekcije.

Univerzitetski klinički centar RS prijavio je da su pacijenti bili srednje i starije životne dobi, s brojnim komorbiditetima, kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa gripe tipa A.

Od 21. januara u Srpskoj je od teških akutnih respiratornih infekcija umrla 41 osoba, a u Federaciji BiH četiri.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO