Hronika

ODAHNULI NAKON HAPŠENJA INSPEKTORA Akcija “Svodna” ohrabrila privrednike da progovore

Protiv inspektora Poreske uprave Republike Srpske Nemanje Barovića i Mihajla Ristića podnesen je izvještaj Republičkom tužilaštvu zbog sumnje da su duže vremena od privrednika u Prijedoru uzimali mito, potvrđeno je za Srpskainfo.

ODAHNULI NAKON HAPŠENJA INSPEKTORA Akcija “Svodna” ohrabrila privrednike da progovore
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske rekli su, navodeći inicijale, da su pomenuti inspektori otkriveni u nastavku policijske akcije „Svodna“, koja je pokrenuta prije dva mjeseca.

Upravo prije dva mjeseca u ovoj akciji uhapšen je Barović u trenutku kada je uzeo mito u označenim novčanicama.

Nakon hapšenja, Baroviću je bio određen jednomjesečni pritvor, koji mu je zatim produžen i još uvijek se nalazi iza rešetaka.

Oni su svi osumnjičeni da su od avgusta 2017. do jula 2019. godine počinili 11 krivičnih djela. Barović se sumnjiči da je kao inspektor PU RS počinio šest krivičnih djela, i to tri primanja mita i tri zloupotrebe položaja – pojasnila je portparol MUP RS, Mirna Miljanović, ne otkrivajući imena osumnjičenh.

Nelegalne radnje

Kada je u pitanju Ristić, njega policija sumnjiči za primanje mita i zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

Osim inspektora, ovom istragom su obuhvaćeni i N.Š, M.B. i D.J, protiv kojih će biti podnesen izvještaj zbog davanja mita Baroviću i Ristiću.

Izvor Srpskainfo je pojasnio da je nakon hapšenja Barovića, u maju ove godine, počelo da se odmotova klupko njegovih nelegalnih radnji na području Prijedora.

Pročitajte još

– Prema izjavama svjedoka, Barović je bukvalno iznuđivao novac prilikom kontrole pravnih lica. On bi dolazio u kontrolu raznih radnji i preduzeća na području Prijedora i govorio vlasnicima kako im je utvrdio određene nepravilnosti. Zatim bi im objašnjavao da on to može sve srediti ukoliko mu daju određene novčane iznose – kaže izvor iz istrage.

Od 200 do 10.000 KM

Dodaje da im nije bilo bitno koliko će novca uzeti. Tako su od nekih vlasnika uzimali i po 200 maraka, dok su druge „olakšali“ i za po 10.000 maraka.

Naši izvori otkrivaju da za sada se ne može utvrditi koliko su tačno novca iznudili od privrednika.

– Nakon što je prvi put objavljeno da je Barović uhapšen zbog uzimanja mita, imamo osjećaj da su vlasnici firmi u Prijedoru odahnuli, jer su doslovno imali osjećaj da ih on reketira. Nakon što su vidjeli da je on iza rešetaka, krenuli su redom da ga prijavljuju u policiji – dodao je izvor iz istrage i rekao da se očekuje da u narednom periodu bude još prijava protiv poreskih inspektora.

Podsjetimo, Barović je uhapšen u maju ove godine u akciji „Svodna“ kada je policija u njegovoj garaži pronašla 21.400 evra, i to sakrivenih u knjizi „Etički kodeks za profesionalne računovođe“.

Označeni novac

Prije toga, policiji je vlasnik jednog auto-placa prijavio da mu je Barović tražio 5.000 maraka mita i tada je pokrenuta akcija.

Nakon toga, inspektori su toj osobi dali označeni novac i Barović je uhapšen u trenutku kada je uzeo novčanice. Potom je policija pretresla njegovu kancelariju i kuću i pronašla pomenuti novac.

Sumnja se i da ovaj novac potiče od uzimanja mita, pa je akcija protiv njega nastavljena i u narednom periodu.

Poziv građanima

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS rekli su da je akcija „Svodna“ usmkerena na otkrivanje koruptivnih krivičnih djela, a pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet nastaviće i u narednom periodu aktivnosti na otkrivanju ovih krivičnih djela.

– Pozivamo građane da prijave krivična djela korupcije, kako bi se izvršioci tih djela mogli procesuirati – poručila je Mirna Miljanović.